Home Overzicht Plein in Transvaalbuurt vernoemd naar verzetsstrijder Albert Wittenberg

Plein in Transvaalbuurt vernoemd naar verzetsstrijder Albert Wittenberg

0
Prentbriefkaart van de speelplaats aan de Joubertstraat, circa 1935. Bron Collectie Joods Historisch Museum (collectie J. van Velzen).

Het plein tussen de Joubertstraat en President Brandstraat in de Transvaalbuurt krijgt een straatnaambordje met de naam Albert Wittenbergplantsoen. Het plein is vernoemd naar de verzetsstrijder Albert Wittenberg die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de President Brandstraat woonde. Hij bood onderdak aan een Joods meisje.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog woonde het gezin Wittenberg aan de President Brandstraat 32 II. Het gezin bestond uit Albert en Janna Wittenberg en hun twee kinderen. Albert Wittenberg was een Surinaamse Amsterdammer die in het verzet zat.

Vanaf eind februari 1943 namen Albert en Janna een Joods meisje uit de straat van toen zes weken oud in hun gezin op. Haar ouders werden gedeporteerd en in Auschwitz vermoord. Albert Wittenberg werd in 1944 opgepakt. Na gevangenschap in verschillende concentratiekampen is hij samen met ruim duizend andere gevangenen in Duitsland levend verbrand.

Het Joodse meisje dat in het gezin Wittenberg was ondergebracht bleef tot vlak na de oorlog bij Janna en haar kinderen. Het meisje van toen, Betty Mock, is de initiatiefneemster geweest van de vernoeming van het plein tussen de Joubertstraat en President Brandstaat. Zo wil zij een blijvende herinnering maken voor wat Albert Wittenberg gedaan heeft.

De omwonenden van het plein zijn geïnformeerd. Voor hun postadres heeft de naamgeving geen gevolgen. De Joubertstraat en President Brandstraat blijven hun namen en huisnummers behouden.

Als een plein, straat of steeg geen naam heeft, kan er bij de gemeente een verzoek tot naamgeving worden ingediend. Dat is hier ook gebeurd.