Home Geluiden uit Oost Podcast | Monumentendag: Van Gendthallen en Badhuistheater

Podcast | Monumentendag: Van Gendthallen en Badhuistheater

0

Op 10 en 11 september vond de jaarlijkse Monumentendag plaats. Je kunt dan door het hele land bijzondere objecten van binnen en van buiten, gaan bekijken. Ons stadsdeel ademt geschiedenis en er zijn gelukkig veel historische panden bewaard gebleven. Dit weekeind waren er een paar bijzondere plekken te bekijken. Bij monumenten denk je vaak aan grote prachtig gerestaureerde panden, maar nu kon je een kijkje nemen in een project dat nog volop in transformatie is en een klein, bijna onopvallend juweeltje. Beide locaties zijn erop gericht een speciale band met de buurt op te bouwen.

Podcast samenstelling en foto’s Leon Paquay

Badhuistheater Boerhaaveplein

Het badhuisje dateert van 1921 en is tot 1982 in gebruik geweest. In het begin van de twintigste eeuw hadden veel Amsterdamse woningen geen aparte badkamers, men waste zich aan de gootsteen in de keuken. Om de hygiëne te bevorderen bouwde Amsterdam in verschillende wijken badhuizen waar de wijkbewoners tegen een geringe vergoeding konden douchen.

In de jaren 60 kregen steeds meer woningen de beschikking over een aparte badkamer met douche of bad. Daarmee verviel de functie en werden ze langzamerhand gesloten en met de sloophamer bedreigd. En zoals met veel belangrijke panden hebben buurtbewoners actie ondernomen om de gebouwen een andere functie te geven. Luister naar Mike Manicardi, de belangrijkste aanjager om van het badhuis aan het Boerhaaveplein een community theater te maken.

Wil je meer weten over de programmering van Mike’s Badhuistheater of je opgeven als vrijwilliger, volg dan deze link
Wil je meer weten over de geschiedenis van het badhuis, kijk dan op deze link.

Van Gendthallen

Het Oosterburgereiland was vroeger een groot industriegebied waar Werkspoor een belangrijk aandeel in had. Werkspoor kreeg begin 20e eeuw een grote order uit Zuid-Afrika om locomotieven en wagons te leveren. Later schakelde het bedrijf over naar ook andere industriële producten zoals inpakmachines en scheepsmotoren.

De Van Gendthallen zijn aangekocht door Eduard Zanen, een van de oprichters van Bugaboo, en werkt samen met Bureau Braaksma & Roos (restauratiearchitecten) om het complex in oude luister te herstellen. Veel aandacht ook om het gebouw energiezuinig te ontwikkelen. Er zullen werkruimten komen voor start-ups en horeca. Het gebouw wordt publiekelijk toegankelijk.

Meer weten over de restauratie van dit enorme complex, volg deze link

Muziek: What it’s Like – Everlast