Home Kunst Love stories in Hermitage

Love stories in Hermitage

0

Sinds de inval in Oekraïne in februari, zijn er in de Hermitage geen werken meer te zien uit Sint-Petersburg. Het museum oriënteert zich op intussen een nieuwe koers. Nu is er Love stories te zien, een spraakmakende expositie die eerder in de National Portrait Gallery in Londen was te zien. Alles draait in de tentoonstelling om liefde, passie en tragedie.

Anne-Mariken Raukema

Meer dan honderd portretten zijn er te zien: schilderijen en foto’s en een enkele video. De tentoonstelling is thematisch ingericht rond de muze, carrièrekoppels, liefde onder vuur, partners in portret en de liefde en de lens. Beneden zijn voornamelijk de werken uit Londen te zien. Op de eerste verdieping hangen Nederlandse portretten, een samenwerking met de Dutch National Portrait Gallery.

Alle portretten hebben een ding gemeen: ze verbeelden allemaal de liefde. Het geheel biedt een ontroerend beeld van hoe liefde en verlangen de portretkunst vormden hebben – van de late zestiende eeuw tot nu. Vrijwel alle mogelijke varianten passeren de revue: romantische liefde, obsessieve aandacht van kunstenaars voor hun muze, liefdestragedies en natuurlijk de liefde die tegen alle verwachtingen in uiteindelijk overwint.

Barry Stevens, de Nederlandse danser en choreograaf die bekend werd door de Soundmixshow en zijn zwaar Britse accent, spreekt de bezoeker toe via de audiotour. Hij voegt wel wat achtergrondinformatie toe, maar de tekstpanelen bij de schilderijen en foto’s zijn al informatief en prettig leesbaar.

Legendarische koppels

Het eerste stel wat je tegenkomt is Aat Veldhoen met zijn tweede vrouw Kabul. Al snel volgt Lucian Freud, kleinzoon van de psychoanalyticus en groot womanizer, in wisselende samenstellingen. De inleidingen op de thema’s gaan in op de historische context; zo bestond het idee van de muze al bij de Grieken en de Romeinen.

Hetero- en homokoppels zijn legendarisch: Oscar Wilde en Lord Alfred Douglas, Emma Hamilton en admiraal Lord Nelson, Laurence Olivier en Vivien Leigh, John Lennon en Yoko Ono, prins Charles en prinses Diana, Gertrude Stein en Alice B. Toklas, en Victoria en David Beckham. Solo- en dubbelportretten van zowel oude Hollandse meesters als Anthony van Dijck als eigentijds schilders als David Hockney zijn te zien. Een Hollandse eend in de bijt in het enorme doek dat Carel Willink maakte van zijn legendarische vrouw Mathilde.

Grote rol fotografie

Een grote rol is weggelegd voor fotografie. Beneden, temidden van de oude (en jongere) meesters hangt ineens de iconische foto van Ischa Meijer en Connie Palmen, gemaakt door Franco Gori. En drie grote foto’s van Koos Breukels zoon Casper, die in 2000 werd geboren en bij wiens 18e verjaardag een fotoboek verscheen. Een aparte subafdeling zelf voor trouwreportages, die zich geleidelijk aan tot een eigen subgenre ontwikkelde. Symbolisch is de foto van Lee To Sag, die in zijn studio aan de Albert Cuypstraat fotobehang als achtergrond gebruikt. De toenmalige kunststudente Melanie Bonajo liet zich door hem fotograferen met een wildvreemde passant. Ontroerend is de foto met daarop liggend Helen Richardson en Kate Walsch, beide spelers in het Britse Olympisch hockeyteam. Net getrouwd halen ze voor het eerst sinds 1920 tijdens de Spelen van 2016 Olympisch goud.

Persfotografie neemt op de bovenverdieping een belangrijke plaats in. Sylvia Plath en Ted Hughes, Anton Heyboer met zijn vier vrouwen, John Lennon en Yoko Ono, Paul en Linda McCartney, Richard Burton en Liz Taylor, het zijn stuk voor stuk prachtige portretten. De hele tentoonstelling is de moeite van een bezoek zeker waard.

Love stories in Hermitage Amsterdam is te zien tot en met zondag 8 januari.

Check www.hermitage.nl