Home Overzicht Podcast ‘Langdradig’ brengt ‘ver weg en toen’ naar het ‘hier en nu’

Podcast ‘Langdradig’ brengt ‘ver weg en toen’ naar het ‘hier en nu’

0
Met de klok mee: Chihiro Geuzebroek, Luka van den Bos, Hodan Warsame, Nathan Kofi en Gyonne Goedhoop | Foto Tengbeh Kamara

Onze koloniale erfenis, de nieuwe vaste tentoonstelling van het Tropenmuseum laat zien hoe kolonialisme de wereld van nu mee heeft gevormd en hoe mensen kolonialisme doorstonden. Naar aanleiding van de tentoonstelling is er nu de podcastserie Langdradig.

Kolonialisme is niet iets van het verleden. Hoewel we er vaak over praten in verleden tijd, is het nog lang geen afgesloten hoofdstuk. Maar hoe ziet het koloniale heden eruit? Vier onafhankelijke makers delen hun bevindingen in de 4-delige podcastserie Langdradig. De podcast is vanaf 26 september wekelijks te beluisteren.

In Langdradig heeft iedere aflevering een thema om het verborgen koloniale heden aan het licht te brengen. Zoals werk, bewegingsvrijheid, dancemuziek en eten. Historica Gyonne Goedhoop heeft iedere aflevering een thema om het verborgen koloniale heden aan het licht te brengen. Zoals werk, bewegingsvrijheid, dancemuziek en eten. Gyonne gaat in op de geschiedenis van contractarbeid van haar Javaanse overgrootmoeder en wat dat te maken heeft met racisme op de arbeidsmarkt vandaag de dag. En Chihiro praat met Saied Al-Karim over grenzen en (het gebrek aan) bewegingsvrijheid. Al-Karim zat meer dan een jaar vast in het detentiecentrum van Schiphol, enkel omdat hij asiel aanvroeg.

Met verschillende experts wordt ingezoomd op dancemuziek en eetculturen. Nathan duikt het nachtleven in en praat met onder meer danser en theatermaker Perry Gits over hoe koloniale systemen grip hebben op het Nederlandse dancegenre en de clubcultuur.

Langdradig is vanaf maandag 26 september wekelijks te beluisteren via de sites van het RCMC en Tropenmuseum en via de bekende podcast platforms.