Home Lezen en schrijven Poëzie op de stoep bij alle haltes van tram 3

Poëzie op de stoep bij alle haltes van tram 3

0

Poëzie op de stoep is een project dat loopt van de halte Flevopark van tram 3 tot de eindhalte in West. In de buurt van alle haltes van lijn 3 worden gedichten op de stoep gekalligrafeerd. De gedichten worden gemaakt door dichters die in de buurt van de halte wonen of werken. De gedichten liggen al bij de tien haltes van tram 3 in Oost.

Foto’s Paulina Renaud

Het project wordt georganiseerd door de Stichting Granate. Verbinding is voor de stichting erg belangrijk. Om alle bewoners en buurten in Amsterdam met elkaar te verbinden zoekt ze naar gedichten die algemeen zijn en veel mensen aanspreken. Poëzie op de Stoep is er voor iedereen die op straat loopt: jong en oud, bewoner en passant. De stoepen langs de tramlijnen bieden bewoners die ziek of slecht ter been zijn de mogelijkheid om op elk moment in de tram in te stappen op weg naar het gedicht op de stoep bij de volgende halte.

Gedichten
Elk gedicht bestaat uit vier regels van maximaal vijf woorden. Het thema is vrij, zolang de toon hoopvol, vrolijk en verbindend is. Waar mogelijk kiest de organisatie voor onzichtbaar talent en dichtende bewoners die wonen in de straat waarom het gaat. Als er niet genoeg dichters te vinden zijn, komen ook dichters in aanmerking die in die buurt gewoond of gewerkt hebben.

Boris Kanen, Brechje Meijers, Nicole Kaandorp, Nelleke Lamme den Boer, Méland Langeveld en Anthonie Holslag wonen in Oost, Gökhan Aksoy, Irene Schoenmacker, Lien de Coster en Senna Leezenberg komen niet uit Oost.

Uitvoering
Het team van kunstenaar/kalligraaf Raul Balai brengt de gedichten aan. Eerst wordt de verf met sjablonen aangebracht, daarna worden ze met de hand bewerkt. De imperfecties die dat oplevert maken elk gedicht uniek. Het is en monnikenwerk dat ware kunstwerken op de stoep oplevert.

Het project start met poëzie op de stoep langs lijn 3 en gaat verder langs de stoepen in Noord. Niet per se de hotspots en toeristische trekpleisters krijgen poëziestoepen, maar juist de binnendoor wegen en kleine pleinen in de drukke wijken. Zo worden nieuwe trekpleisters gecreëerd. Aan het eind van dit jaar hoopt Granate  de poëzieroute klaar te hebben. Binnenkort worden de plekken waar de gedichten staan op Google Maps zichtbaar. De datum van de opening is nog niet bekend. Georganiseerde poëzieroutes met voordrachten van de dichters bij hun gedichten staan in de planning.

Check granate.nl

Enkele van de gedichten. Je vindt ze op straat bij de haltes van tram 3. Ontdek ze.