Veel reizigers trok pont nummer F9 tussen  niet, maar nu zijn voetgangers en fietsers weer aangewezen op een tochtje over de Amsterdamsebrug. Deze pont wordt nu ingezet voor drukke verbindingen naar Noord omdat vijf ponten uit de vaart zijn gehaald en de aanlegplek bij de Buiksloterweg het begaf.

Vijf van de veertien ponten zijn uit de vaart gehaald in verband met technische problemen die voor een brandrisico zorgen. De pont naar het Zeeburgereiland is als vervanger opgeroepen om de drukke verbindingen te kunnen laten varen. Daarom is er tot nader order voorlopig geen pontverkeer meer tussen Sporenburg en het Zeeburgereiland.

Sinds 9 januari van het vorig jaar bracht de pont brengt fietsers en voetgangers naar het Tegelbergplein op Sporenburg. De pont zou zeven jaar lang varen, van maandag tot en met vrijdag tussen 7.00 en 19.00 uur, met om de 20 minuten een vertrek aan beide kanten. Maar weinig reizigers maakten vooralsnog gebruik van deze verbinding. Steeds meer mensen gaan echter op Zeeburgereiland werken, studeren en wonen. Daarom moet het eiland goed bereikbaar zijn.

De verwachting is dat er na zeven jaar ongeveer tot 4000 gebruikers per dag de pont zullen nemen naar het Zeeburgereiland. De komst van Hogeschool Inholland dit jaar met 6000 studenten is ook reden voor het aanleggen van de verbinding. De pont zorgt dan samen met tram 26 en bus 37 voorlopig voor de bereikbaarheid van het eiland.