Burgemeester Femke Halsema heeft tattookoning Henk Schiffmacher de Frans Banninck Cocqpenning overhandigd. Hij ontvangt de onderscheiding voor zijn bijzondere werk als tattoo artiest, fotograaf, kunstenaar en verzamelaar. In de afgelopen 45 jaar heeft hij een belangrijk oeuvre tot stand gebracht, dat als een inspiratiebron geldt voor een nieuwe generatie Amsterdamse creatievelingen.

‘Tattookoning’ Henk Schiffmacher opende in de jaren zeventig van vorige eeuw één van de eerste tattooshops van Amsterdam. De studio maakte snel naam en Nederlandse, maar ook internationale bekendheden wisten de studio te vinden. Schiffmacher droeg met zijn werk en de evenementen die hij organiseerde bij aan de acceptatie en professionalisering van de tattoocultuur in Nederland.

Ook heeft Schiffmacher samen met de GGD de basis gelegd voor gezonde en veilige tattoosessies. Hierdoor werd Amsterdam de eerste stad met wettelijke regels voor tatoeëren. Schiffmacher ontving hiervoor in 2017 al een koninklijke onderscheiding.

Schiffmacher bracht verschillende tattooculturen samen in het ‘Amsterdam Tattoo Museum’, waar bezoekers kennis konden maken met tattoopraktijken van verschillende volken, zoals Berbers, Maori en Japanners. Het museum opende zijn deuren in 2011 aan de Plantage Middenlaan 62. Als gevolg van verschillen van inzicht tussen de eigenaren en Schiffmacher sloot het museum echter binnen anderhalf jaar.

Vanwege het belang van zijn werk en de impact voor de stad ontvangt Henk Schiffmacher de Frans Banninck Cocqpenning.

De Frans Banninck Cocqpenning wordt toegekend aan personen die zich tijdens een periode van ten minste twaalf jaar bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor Amsterdam. Voor de penning komen ook mensen in aanmerking die uitzonderlijk grote prestaties voor Amsterdam hebben verricht op sportief, wetenschappelijk, journalistiek, kunstzinnig, politiek, economisch gebied met een landelijke of internationale uitstraling.