Real Oat Arts opende onlangs in de Van Gendthallen een pop-up espressobar. Een unieke mogelijkheid om nu al een kijkje te nemen in de indrukwekkende industriële hallen die grondig worden gerenoveerd.
Liesbeth van Schijndel
Bij steeds meer koffietentjes en restaurants kun je cappuccino of latte macchiato met plantaardige ‘melk’ bestellen. Sinds kort kan dat ook met havermelk van de nieuwe start-up ROA, wat staat voor Real Oat Arts. Dit Nederlandse bedrijf produceert havermelk voor een groeiend aantal horecaondernemers. De van Gendthallen op Oostenburg is de thuisbasis. Daar hebben ze onlangs ook een pop-up espressobar geopend.
Pop-up espressobar in kolossale hal
ROA heeft naast hun ‘pakhuis’ in de Van Gendthallen ook tijdelijk een pop up espressobar geopend. Het is nog niet precies bekend tot wanneer het tijdelijke koffietentje geopend zal zijn. Cafeïneliefhebbers kunnen in ieder geval elke vrijdag en zaterdag in de maand september terecht in de immens grote hallen voor een heerlijke kop koffie. En hopelijk langer!
Fijne plek, ‘ook al lekt het dak soms’
‘Wacht even… ik loop naar buiten’ zegt Chief M*lk Officer Boris de Lorm wanneer ik hem bel. Op de achtergrond een hoop kabaal dat klinkt als gezaag, geboor en getimmer. Het is maandag en zo te horen wordt er weer flink doorgewerkt. ‘We zijn hier via via terechtgekomen, want we hoorden dat er plek was en er zaten al wat start ups. Het is echt een hele fijne plek om te zitten’, aldus De Lorm, ‘al lekt het dak soms, maar ach, dat heeft ook wel wat.’
Eerste koffiezaak op Oostenburg
‘Deze wijk wordt snel uit de grond gestampt, de buurt kan wel wat verbinding gebruiken. In feite is het een verzameling huizen, en nog niet echt een leuk buurtje. De stad heeft dit soort gebouwen echt nodig. Ook zat er tot nu toe helemaal geen koffiezaak op Oostenburg.’
Verbouwen met aandacht
‘Ik vind het mooi om van dichtbij te zien hoe de verbouwing met zoveel aandacht gebeurt. Als het aan ons ligt blijven we hier definitief, maar het is nu even afwachten hoe het allemaal verloopt met de bouw’.
Nederlandse havermelkfabriek
De havermelk wordt nu nog in de buurt van Kopenhagen gemaakt, maar misschien komt er ooit een Nederlandse fabriek. ‘De kennis om havermelk te produceren ligt nu nog vooral in Scandinavië; voor ons drieën is het allemaal nieuw. Maar wie weet op een dag.’ Real Oat Arts wordt gerund door Lucas O’Flynn, Cas Zanen en Boris de Lorm.
Van Amsterdam tot Marseille
De levering aan de horeca doen ze zelf. Dat is niet alleen duurzaam, ook nog eens gezellig en persoonlijk. Ze doen dat met bakfietsen en elektrische wagentjes, oude Italiaanse Piaggio porters. Eéntje is een omgebouwd gemeentewagentje dat vroeger door de gemeente Utrecht werd gebruikt.
‘We hebben ook klanten in Utrecht, Den Haag, Rotterdam en Nijmegen. En sinds kort ook Marseille en Hannover. Er zijn al een paar grote havermelkmerken van multinationals, daar zijn we natuurlijk niet tegen opgewassen. We beginnen klein, en hebben een mooi product. Het is gewoon erg leuk om te doen. Onze keuze om te focussen op persoonlijke levering in plaats van via een grote distributeur werkt heel goed.’
Kijken en proeven
‘Onze koffiebar is eigenlijk bedoeld als flagship store. Zodat mensen kunnen zien waar we zitten en zelf kunnen proeven hoe de koffie met onze havermelk smaakt. Het is in feite een inkijkje in ons bedrijf. Wij vinden het ook leuk om mensen uit de buurt ontmoeten.’
Platform voor kunstenaars
Kunst en cultuur speelt een grote rol voor de oprichters van ROA. Vandaar ook de ‘A’ in ROA, die staat voor arts. Ze werken samen met jonge kunstenaars, zo heeft Sophia Bernson, afgestudeerd aan de Willem de Kooning academie, de kleurrijke letters op de website en de pakken ontworpen. Want kunst hoeft niet alleen in een museum te hangen, aldus de drie mannen achter het merk. Bij iedere nieuwe uitvoering mag een andere kunstenaar de ontwerpen maken. Daarnaast doneert ROA een deel van de omzet aan fondsen en instellingen die jonge kunstenaars helpen.
Helemaal op z’n plek
De productie van plantaardige melkvervangers als havermelk is stukken duurzamer dan koemelk: tot 80 procent minder uitstoot van broeikasgassen, 40 procent van de energie en 5 procent van de hoeveelheid water. Bovendien buit het geen dieren uit. Wat dat betreft zit ROA met z’n kunstzinnige verpakking helemaal op z’n plek in de Van Gendthallen, die zo duurzaam mogelijk verbouwd worden. En waar veel ruimte zal zijn voor exposities. Ideale mix dus.
Elke vrijdag en zaterdag is de koffiebar geopend, in ieder geval in de maand september.
Daar hebben ze al ROA: Bakers and Roasters, YUSU, 4850, Bakhuys, Millie Vanillie, Barmhartig, Box Sociaal, Sissi’s, Hesp, SLA, Bbrood, Cafe Fonteyn en Bam Boa gebruiken al ROA’s havermelk.
Check www.realoatarts.com