Medewerkers van Vereniging Ons Suriname werden vanochtend onaangenaam verrast. De gezichten op de muurschilderingen van Surinaamse helden zijn wit geverfd en beplakt met stickers waar ‘roetveegpiet is genocide’ op staat. De organisatie heeft aangifte gedaan bij de politie. Die is langs geweest voor onderzoek.
Bijna alle gezichten van de Surinaamse helden op de muurschildering, Perez Jong Loy, Cindy Kerseborn, Anton de Kom, Hugo Kooks en Sophie Redmond zijn wit geverfd. De deuren van het pand aan de Zeeburgerdijk zijn volgeplakt met stickers.
The Black Archives werd drie jaar geleden opgericht als historisch archief over de geschiedenis van zwarte mensen. Het huist duizenden boeken, documenten en objecten.
Vincent Soekra, voorzitter van de vereniging ‘Ons Suriname’ is zeer ontdaan en boos. ‘Wij zijn een organisatie die op vreedzame wijze ons verhaal wil vertellen.’ Hij beschouwt het plakken van de stickers en het besmeuren van de schilderingen als een aanslag. ‘Het is niet voor het eerst dat zoiets gebeurt. In het verleden zijn ook al vernielingen aangebracht en werden we bedreigd. Dat is beangstigend. Bij de deur hangen camera’s. De beelden worden nog bekeken en we hopen dat dat iets oplevert.’
De AIVD berichtte eerder dit jaar dat rechts-extremisten ‘zeer sterk reageren op de acties van antiracisme-activisten en daarbij aansluiting zoeken bij lokaal protesterende burgers.’ Een gevolg hiervan is dat anti-Zwarte Piet-demonstranten werden belaagd en huisadressen van antiracisme-activisten worden gepubliceerd. In sommige gevallen zijn die thuis lastig gevallen, zoals Akwasi die in Weesp werd bezocht door twee mannen verkleed als Zwarte Piet.
Burgemeester Femke Halsema heeft contact gehad met The Black Archives om de organisatie te steunen en neemt het besmeuren hoog op. Ook landelijke politici hebben gereageerd. Jesse Klaver, leider van GroenLinks, noemt het laffe intimidaties en spreekt zijn steun uit, net als Kamerlid Nevin Özütok. SP-voorzitter Erik Flentge verwerpt de acties, evenals de Amsterdamse fractie van DENK.
In 2018 won The Black Arcives de Amsterdamse publieksprijs voor kunst.