Home Overzicht Prestigieuze Architectuurprijs voor voormalige Diamantbeurs aan Weesperplein

Prestigieuze Architectuurprijs voor voormalige Diamantbeurs aan Weesperplein

0

De oude Diamantbeurs aan het Weesperplein heeft de prestigieuze International Architecture Award 2022 gewonnen. Captital C, zoals het gebouw tegenwoordig heet, is een kantorencomplex voor de creatieve industrie. De jury roemt architectenbureau ZJA voor het terugbrengen van de allure van het gebouw dat ruim 110 jaar oud is.

Het gebouw, naar een ontwerp van Gerrit van Arkel, was voor die tijd modern en zakelijk. Tegelijkertijd had het gebouw ook klassieke allure door de bijzondere klokkentoren en de verfijnde decoraties in Art Nouveau stijl. Het is tegenwoordig een erkend rijksmonument van de eerste orde.

Op basis van de oorspronkelijke bouwtekeningen en archieffoto’s werden de details van de gevels door architectenbureau ZJA nauwkeurig hersteld en gereconstrueerd. Daarnaast werd het interieur aangepast aan moderne, flexibele kantoorfaciliteiten en een hedendaagse, openbaar toegankelijke ruimte toegevoegd.

De belangrijkste toevoeging aan het gebouw was vanaf de straat nauwelijks te zien, maar daarom niet minder spectaculair. Op het dak is een grote langwerpige glazen koepel geplaatst. Deze koepel, die grotendeels achter de gereconstrueerde daklijst aan de Nieuwe Achtergracht verscholen gaat, echoot in vorm die van de koepel van de klokkentoren en heeft door haar constructie geen ondersteunende kolommen nodig. Hierdoor is een grote transparante overspanning die door de weerspiegeling  van licht naar alle kanten herinnert aan de geschiedenis van het gebouw.