De proef om de Weesperstraat wat rustiger te maken veroorzaakte veel onrust. Maar de Weesperbuurt werd er niet rustiger op. Nu is duidelijk wat de effecten zijn op bereikbaarheid, leefbaarheid en de luchtkwaliteit die de zes weken durende proef heeft opgeleverd. En vooral, hoe hebben de buurtbewoners de proef ervaren: 74 procent van de ondervraagden is negatief. Wat moet er volgens wethouder Melanie van der Horst nu gebeuren? Onder andere het terugbrengen van vier naar twee rijbanen. Maar dat was een paar jaar geleden al het advies van de stadsdeelcommissie aan de gemeenteraad. Dat advies kostte niets, de proef wel: 2 miljoen euro.
De drukke Weesperstraat en drie omringende straten waren anderhalve maand gesloten voor het verkeer. Daardoor werd het in de Kattenburgerstraat 40 procent drukker en dat gebeurde ook in de Piet Heinkade en de Mauritskade. In het afgesloten gebied werd het wel wat rustiger; er kwam 2 procent minder auto’s. Maar de leefbaarheid op de omleidingsroute verslechterde. Bewoners gaven aan dat ze last hadden van onbereikbaarheid, lawaai, stank, overlast, machteloosheid, een opgesloten gevoel en een agressieve sfeer. Ook waren er zorgen over de luchtvervuiling en de verkeersveiligheid.
In het gebied zelf reed minder verkeer en dat verbeterde de luchtkwaliteit met 14 procent. De meeste bewoners van de Weesperbuurt waren positief over de proef. Ze konden met het raam open slapen, ze kwamen meer buiten en op straat makkelijker oversteken.
De afsluiting van de Weesperstraat biedt alles bij elkaar geen oplossing. De vraag is nu, wat de mogelijkheden er zijn om iets te doen aan het vele verkeer dat gebruikmaakt van de Weesperstraat en de overlast die dat veroorzaakt? De wethouder verwacht dat een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur een optie is. Ook wordt nog gedacht aan een gedeeltelijke afsluiting waarbij alleen bepaalde doelgroepen worden doorgelaten.
Als het initiatief van Michel van Wijk van de partij Bewoners Amsterdam in de stadsdeelcommissie Centrum was gevolgd, had dat veel ellende en veel geld besparen. Van Wijk had bewoners, ondernemers en de instellingen rond de zogenoemde Wibautas rond de tafel weten te krijgen. Zijn voorstel kreeg de steun van vrijwel alle commissieleden. Alleen Bas van der Sande (VVD) stemde tegen. De wethouder zette haar plan door.