De film Uit de schaduw toont het maakproces van een theatervoorstelling over vastlopen in de bureaucratie. De voorstelling en de film zijn gemaakt door bewoners uit Oost. De theatervoorstelling is gebaseerd op de ervaringen van de spelers. Na afloop van een filmvertoning in Café Genieten was er gelegenheid vragen te stellen aan de spelers.
Martien van Oorsouw
Een van de medewerkers aan de voorstelling is Maurits, een succesvolle timmerman die door ziekte zijn werk kwijtraakte en dakloos werd. Hij zit inmiddels acht jaar in de molen, zoals hij het zelf noemt. Zijn motivatie om mee te doen: ‘De overheid moet menselijker worden, wij zijn geen cijfers, geen robots, wij zijn mensen.’ Zijn rol in de film en op het toneel wordt gespeeld door Tim Grootes van Civic. Door zijn ziekte en ‘de chemo kun je me aan het eind van de middag opvegen’, zegt hij.
Ghalia Jando is een Syrische Koerd en speelt een ambtenaar in de voorstelling. In 1998 vluchtte ze met haar vader en zusje naar Nederland. Toen haar vader een verblijfsvergunning kreeg en haar moeder en broertjes en zusjes overkwamen, kon ze aan zichzelf denken. Ze ging rechten studeren. Vanaf dag één liep ze tegen de harde cultuur van de rechtenfaculteit aan. ‘Dat leidde ertoe dat ik letterlijk en figuurlijk moe was.’ Ze had het grootste gedeelte van haar studie afgerond toen ze een burn-out kreeg. Desgevraagd zei de decaan dat ze zo lang als ze wilde over de studie kon doen. Tot Rutte aan de macht kwam: ze kreeg een boete, haar studiepunten vervielen en ze kreeg één jaar om haar studie af te ronden. ‘Ik heb alles geprobeerd, maar dat is niet gelukt. Ik vond het moeilijk te geloven dat de overheid dat deed.’
‘Ik heb lang met de gevolgen geleefd’, zegt ze. Inmiddels gaat het beter met haar: ze doet vrijwilligerswerk, heeft een vrouwenkoor opgericht en wil in de toekomst de politiek in. Het vrouwenkoor zingt niet alleen, tussen de liedjes vertellen ze verhalen uit de verschillende culturen waaruit het koor bestaat. Als je mee wilt doen, kun je een mail sturen naar [email protected].
In de vragen na afloop kwam naar voren dat vooral het gevoel dat je niet gehoord werd frustrerend was voor de mensen die het overkwam. Soms delen ambtenaar en cliënt hetzelfde gevoel van machteloosheid, maar er is weinig ruimte om dat te delen.
Stap uit de schaduw is een project van Stichting Kunstgreep. Zaterdag 10 februari ontving Kunstgreep de prijs voor ‘beste film in de categorie maatschappelijk initiatief’ op het Amsterdam Buurt Film Festival.
Vrijdag 16 februari is de film te zien in Theater Vrijburcht op IJburg, aanvang 20.30 uur. Voor mensen met Stadspas is het gratis. Kaartjes kun je hier bestellen.
Zie ook dit artikel op oost-online voor meer informatie.