Home Overzicht Amsterdamse NS Stations scoren middelmatig. Centraal en Amstel springen eruit

Amsterdamse NS Stations scoren middelmatig. Centraal en Amstel springen eruit

0

De stations Amstel en Centraal zijn volgens de stationsbelevingsmonitor van NS en ProRail de hoogst scorende stations van Amsterdam in 2023. Beide worden beoordeeld met een 7,4. Dat is net boven de gemiddelde beoordeling van alle stations. Amsterdam Lelylaan scoort het slechtst met een 6,2. Reizigers gaven in 2023 de stations in Nederland een gemiddeld rapportcijfer van 7,21. Dat cijfer is lager dan vorig jaar.

Zowel Amsterdam Amstel als Amsterdam Centraal zijn monumentale gebouwen. Dat telt ongetwijfeld mee in de beleving van de reizigers. Verwacht wordt dat de score van Amsterdam Centraal in een volgend onderzoek wat lager zal zijn. Het station wordt verbouwd en dat geeft minder comfort.

ProRail en NS laten dit jaarlijkse onderzoek uitvoeren door Ipsos I&O om te weten hoe reizigers over de stations denken. Hierdoor weten ze ook waar we nog verbeteringen kunnen doorvoeren.
Aan het onderzoek namen 83.162 reizigers deel.

Opvallend is dat drie Limburgse stations in de top-5 staan.  Klimmen-Ransdaal in Limburg scoort met een 8,7 als best beoordeelde station in Nederland. Schin op Geul staat op twee met 8,2. Dezelfde score heeft het station van Mantgum in Friesland. Een 8,1 is voor het station in Valkenburg. Het best scorende station van Noord-Holland is Overveen en staat op nummer 5 en wordt beoordeeld met een 8,0.

Van de 393 NS-stations in Nederland staat dat in Lage Zwaluwe op de laatste plaats en behaalt een score van maar 4,6.