Home Overzicht Punkband Kelvinators: Forever Rammelpunk

Punkband Kelvinators: Forever Rammelpunk

0

De Amsterdam punkband Kelvinators is kind aan huis in Paradiso. Afgelopen zomer stonden ze daar voor het laatst, met helaas maar honderd man in de zaal. De rest van het afgelopen jaar oefenden ze af en toe. Ook namen ze in de IJland Studio (Rietlandpark) een nieuw album op, ‘The Pubs Are Waiting’. Deze LP is nu uit, echter optreden om daar ruchtbaarheid aan te geven zit er nog even niet in. oost-online verslaggever Oscar Smit sprak met de band.

Oscar Smit

Het interview met de drie muzikanten van de Kelvinators vond coronaproof plaats in de vorm van een vrolijke Zoom sessie. Jurie Kelvinator, Frank Kelvinator en Roel Kelvinator meldden zich keurig op tijd op het scherm en spraken gelukkig niet te veel door elkaar. De band werd in 1998 opgericht onder de naam Dutch Courage. Vanaf 2000 heten ze Kelvinators. Sindsdien hebben ze tien CD’s en twee LP’s uitgebracht. Hun nieuwste plaat ‘The Pubs Are Waiting’ is gestoken in een zwart-wit hoes met punky uitgeknipte en opgeplakte letters. Op de voorkant staat een foto van de Pieterspoortsteeg met het illustere nachtcafé De Diepte (sinds 2007 gesloten) waar altijd veel punks te vinden waren.

Het album is opgenomen in oktober 2020, in de IJland Studio in het Oostenlijk Havengebied. Op mijn vraag of dat wel coronatechnisch toelaatbaar was, volgt een heel verhaal dat begint in 2020 op de dag dat de eerste lockdown wordt afgekondigd en alle horeca plotseling moest sluiten: ‘We speelden die middag in café De Oceaan (Borneo Eiland). Om half zes roept de barman ineens ‘Jongens er was net een persconferentie en we moeten om zes uur sluiten’. Wij hebben toen nog heel punk, tot tien over zes doorgespeeld. Een week later werden we achterelkaar alle drie ziek. We hebben het dus alle drie gehad. We zijn net als broers en nu voelen we ons immuun. We zijn daarom onder elkaar niet zo streng met de 1,5 meter regel en konden daardoor met zijn drieën tegelijk in de studio zijn.’

Hoewel de titel van de plaat, ‘The Pubs Are Waiting’, erg op deze lockdownsituatie slaat was de titeltrack , evenals de rest van de songs, al voor corona geschreven. Alleen het nummer ‘So Empty’ is tijdens de eerste lockdown geschreven: ‘I never saw the streets so empty and serene’.

Frank is de enige Amsterdammer van het trio. Hij woonde heel lang in Oost. Een van zijn oma’s woonde in de Indische buurt. Zij werd Oma Oost genoemd. Een van de bands waarin hij vroeger speelde, was de punkband Amsterdamned. Zij oefenden in een kraakpand op de hoek van de Ruyschstraat-Weesperzijde. Later kregen ze een repetitieruimte aan de Levantkade. Jurie en Roel verhuisden in de jaren negentig naar Amsterdam. Zij richtten samen met Ruud van Alphen, de voormalige zanger die in 2006 overleden is, in 1998 de band op.

Met hun rammelpunk hebben Kelvinators een uitstekend live reputatie opgebouwd. Ze treden erg graag op en missen dat nu natuurlijk. Zo vinden ze het ook leuk om op straat te spelen. Dat gebeurt dan met akoestische gitaren en een eenvoudig trommeltje. Vorig jaar, op 28 februari, wilden ze dat gaan doen voor het Amstelstation. Omdat het ineens slecht weer werd, besloten ze gewoon naar binnen te lopen. Ze schoven de stationspiano aan de kant en begonnen te spelen. De bewakers waren even in paniek, maar ze mochten hun setje afmaken. Het hele optreden is gefilmd door Cynthia van den Heuvel die bezig is met een documentaire over de band. Ze is daar al een paar jaar mee bezig. Ze heeft veel oud-bandleden geïnterviewd en samen met Jurie zijn vele plakboeken doorgenomen. De documentaire vordert gestaag en het plan is hem dit jaar nog af te hebben.

Bijna alle songs van de Kelvinators zijn kort en in het Engels. Overigens, bij de nieuwe plaat zit een inlegvel met alle teksten. Ze worden geschreven door Roel. Hij schrijft het liefst in het Engels want teksten in het Nederlands zijn veel moeilijker. Op de nieuwe LP staan twee Nederlandstalige tracks, waaronder ‘Jeuk Amme Naad’ dat tijdens optredens een van hun succesnummers is. Voorlopig kunnen ze dit niet in een zaal met publiek spelen. Wel deden ze afgelopen maart een akoestische set bij Zaanradio, een radio in de Zaanstreek. ‘Voorlopig valt er nog niets te plannen’, aldus de band. ‘Want we weten niet of dat wel door kan gaan. Gevoelsmatig zitten we te wachten tot het weer mag. We willen dolgraag onze nieuwe nummers op een podium uitvoeren.’

Het album ‘The Pubs Are Waiting’ is verkrijgbaar bij de band en in de betere Amsterdamse platenzaak, zoals Concerto.

Check [email protected] | www.facebook.com/deKelvinators