Home Dwars nieuws Puur Amsterdamse Americana

Puur Amsterdamse Americana

0

‘This is gonna be a great night!’ Het enthousiasme en positieve van de man die zijn band aankondigt, maar nog niets van de muziek heeft gehoord, raakt hem. In Phoenix staat Abel de Lange aan het begin van een optreden. Abel is al verliefd op de Verenigde Staten en veel muziek uit dit continent. De opgedane inspiratie leidt wat later tot The Bayou Mosquitos.

Jan Molenaar | Foto Dirk W. de Jong

Dertig jaar geleden richtte Abel de Lange, samen met Kees v.d. Voorn en Rik Verhorst, de groep the Bayou Mosquitos op. Bij het 30-jarige jubileum dit jaar brengt de groep een cd en een fotoboek uit. Het is de aanleiding voor een gesprek met Abel. Op een terras in Oost tref ik een enthousiast en gepassioneerde muziekliefhebber.

Americana
Abel is een groot liefhebber van Amerikaanse muziek. Als kind draaide hij op zijn eigen kleine pick-up al onophoudelijk Ray Charles met ‘Hit the road Jack’. Later werd hij ook groot fan van onder andere Aretha Franklin, Ry Cooder en Gladys Night. Met het programma Abel’s Americanana waarin hij zich kan uitleven met zijn favoriete Amerikaanse tracks, is hij te beluisteren op het digitale 40upradio.nl. Ook organiseert deze ‘muziekhosselaar’ Americana avonden in het Betty Asfalt complex waarbij er naast muziek ook verhalen worden gepresenteerd. Hij benadrukt: ‘Ik blijf natuurlijk een Hollander. De muziek krijgt natuurlijk een eigen saus en klinkt niet exact zoals de locals het zouden spelen.’

Bayou Mosquitos
De muzikale focus van the Bayou Mosquitos lag en ligt op het zuiden van de Verenigde Staten. Louisiana, Texas (en voorheen Mexico) zijn de gebieden waar de inspiratie vandaan komt. Veel gebruikte stijlen zijn Cajun muziek (muziek die oorspronkelijk in het zuiden van de VS werd ingebracht door Canadese immigranten), Tex-Mex (Mexicaanse muziek) en country. Abel: ‘De muziek van the Bayou Mosquitos is te omschrijven met de term ‘smeltkroesmuziek’.’

Toen vorig jaar maart corona uitbrak zat de groep bij elkaar en besloot men dat er iets moest gebeuren in deze passieve tijd. Het idee ontstond om een cd op afstand te maken met de muzikale vrienden waar zo’n goede klik mee was op de avonden in Betty Asfalt. Artiesten zoals Tineke Schoemaker en Jan Donkers speelden of zongen hun tapes in en stuurden deze op. Louis ter Burg zorgde vervolgens voor het mixen in zijn studio. Ook zorgde Louis voor de vormgeving van het prachtige boek. In het boek staat een indrukwekkende lijst van degenen die hebben meegewerkt. Het geheel kreeg de toepasselijke titel Compadres (Makkers).

CD
De cd en het boek kwamen tot stand dankzij een crowdfunding actie. Bedrijven en particulieren konden geld storten en konden zich in ruil daarvoor opgeven voor een muziekles, voor een muzikale fietstour of uiteindelijk de cd en het boek te ontvangen.

Pure authentieke klanken brengen ze voort, the Bayou Mosquitos. De cd is met de verschillende stijlen een gevarieerd muzikaal geheel geworden. Het mooiste nummer vind ik persoonlijk ‘You can close your eyes’, een cover van James Taylor gezongen door Helen Botman, Peter van Vleuten en Abel. Abel zingt ook twee eigen nummers: ‘Lottie Mae’ en ‘Brown Album’. Van het zelf schrijven zegt hij: ‘Ik vind het moeilijk, vanzelf gaat het beslist niet, des te meer reden om de tanden hierin vast te zetten. Het is bij mij 10 procent inspiratie, 90 procent transpiratie.’

Optredens
Corona zingt nu in ieder geval een toontje lager dus the Bayou Mosquitos kunnen weer gaan optreden. Op 17 juli zijn er twee optredens in de KHL. Het optreden om 16.30 uur is uitverkocht, voor het optreden om 19.30 uur zijn nog kaarten beschikbaar. Dit belooft een mooie avond te worden!

Check bayoumosquitos.com/ | 40upradio.nl