Home Overzicht QRU: evenementenhal, expositieruimte, vergaderplek, theater, sporthal, eetzaal…

QRU: evenementenhal, expositieruimte, vergaderplek, theater, sporthal, eetzaal…

0

Wie de hal van QRU op de Cruquiusweg betreedt voelt jeugdsentiment. Het lijkt op de schuur waar vroeger die geweldige feesten waren, de camping waar je als kind pingpongde, het buurthuis waar altijd de rommelmarkt was. Het leuke, betaalbare café uit je studententijd. De knusse zithoek van je grootouders.

Lewis Daniels

QRU is een mix van al deze goede sferen. De ruimte biedt daardoor veel mogelijkheden en is zo groot dat meerdere activiteiten moeiteloos samengaan. Pluspunt is dat het in een hal nooit regent.

‘We verdienden meer met ons oude werk, maar dit is veel leuker om te doen.’

Het begon tweeënhalf jaar geleden. Lianne van Alphen (35) had al langer de wens voor zichzelf te beginnen, maar was huiverig haar vaste baan als salesmanager op te geven. Toen ze van de gemeentemakelaar een brief ontving bood dit veel mogelijkheden. Haar vriend Ricardo van den Heuvel (35) stimuleerde haar te gaan ondernemen en waagde zelf ook de sprong. Hij stopte met internet marketing. Samen zetten ze QRU op, een evenementenhal, expositieruimte, vergaderplek, theater, sporthal, eetzaal, huiskamer en speelplaats. QRU, een woordspeling op ‘Cruquius’, is bijna alles tegelijk.

Rivierkreeftenfeest in QRU.

Aanvankelijk wilde Lianne een lunchroom beginnen, maar op de plek die haar was toegewezen bleek dat niet haalbaar. Een toevallige ontmoeting met Leon Paquay, die zich al jaren inzet voor de buurt, bood uitkomst. Hij was op zoek naar een ruimte voor activiteiten en bood hulp bij de contacten met de gemeente. Inmiddels zitten Lianne en Ricardo zelf om de tafel met de gemeente, maar Leon is nog altijd betrokken bij QRU.

De diversiteit en flexibiliteit van QRU spreekt Lianne en Ricardo het meest aan

(opent in een nieuwe tab)\‘Het begin was spannend’, vertellen Lianne en Ricardo. ‘We mochten aanvankelijk maar drie maanden in de hal blijven en moesten daardoor alles in no time inrichten en sanitair aanleggen.’ Ze namen de proef op de som en mochten uiteindelijk anderhalf jaar lang de hal gebruiken. Daarna verhuisde QRU naar Cruquiusweg 144. De huidige locatie is kleiner dan de vorige, maar nog altijd groot. Tot voor kort was een deel van de hal basketbalveld.

Rommelmarkt Bring your own kleedje.

Sinds de verhuizing is de ruimte niet meer dagelijks, maar alleen bij evenementen geopend. ‘We willen ons meer toeleggen op de activiteiten zelf zodat die goed worden verzorgd en bezocht. In principe kan iedereen die iets wil organiseren bij ons terecht. Zelf houden we hier rommelmarkten en platenbeurzen.’ Over een tijd verhuist QRU opnieuw. De gemeente heeft een definitieve plek toegezegd, maar een locatie is nog niet gevonden. Leon Paquay helpt met zoeken.

Lianne en Ricardo hopen dat QRU een centrale rol in de wijk krijgt als die straks is voltooid. ‘In veel nieuwe buurten gebeurt niets. Wij willen dit gebied levendig maken en de bewoners met elkaar verbinden. Dat gebeurt nu al door theater en eetavonden. Volgende week vrijdag is hier voor de tweede keer het kreeftenfeest en daarna op zondag een rommelmarkt. Het leuke van dit soort evenementen is dat iedereen daar op af komt, jong, oud, families. Kinderen spelen hier met elkaar terwijl hun ouders dineren of op zoek zijn naar koopjes.’

Check de activiteiten bij QRU