Home Kunst Queer op de kade moet het gesprek over queerness stimuleren

Queer op de kade moet het gesprek over queerness stimuleren

0

Als je er langs loopt zie je niet wat door op straat ligt en loop je er voorzichtig omheen. Maar als je het van bovenuit bekijkt, zie dat voor de ingang van Framed Framed aan de Oranje-Vrijstaatkade 71 op de stoep van de kade groot het woord ‘Queer’ is aangebracht. Daar blijft het zes weken staan om zo het gesprek over ‘queerness’ in de openbare ruimte te stimuleren. Tegelijkertijd is in Framer Framed de tentoonstelling Proud Aliens te zien.

Queer is een parapluterm voor onder andere homoseksualiteit of travestie, en ook non-binaire mensen identificeren zich vaak als queer.

Framer Framed werkt sinds begin 2020 nauw samen met i-psy Arts, Amsterdam. Het i-psy kunsttherapie-programma promoot actief de transformatieve gezondheidsvoordelen van kunst. i-psy is een GGZ-organisatie gespecialiseerd in interculturele en onderdeel van de Parnassia Groep. Het richt zich op mensen met een migratie-achtergrond. Deze innovatieve samenwerking bestaat uit een wekelijks Open Atelier bij Framer Framed, specialistische workshops en een jaarlijkse expositie.

Framer Framed Open Atelier | Foto Eyas Hafez

Een atelier-projectgroep komt wekelijks bijeen en combineert kunst, gemeenschap en therapie. De groep bestaat uit zowel professionele als autodidacte kunstenaars met een grote diversiteit aan culturele- en LGBTQ+-achtergronden. Queer Currents heeft meegewerkt aan de tentoonstelling en heeft de groep zowel artistiek als productioneel ondersteund. Het werk dat is tentoongesteld, bestaat uit groepsprojecten en individuele kunstwerken zoals henna-tatoeages, kostuums, fotografie, film, schilderijen en installaties. De tentoonstelling Proud Aliens valt samen met Amsterdam Pride.

Proud Aliens door Framer Framed Open Atelier | Foto Eyas Hafez