Home Oud Oost Raket Laika verhuist van Dapperbuurt naar Jeugdland

Raket Laika verhuist van Dapperbuurt naar Jeugdland

0

Laika, de rood-witte raket in de Reinwardstraat verhuist naar Jeugdland bij het Flevopark. Alliander plaatst op de plek van Laika een nieuw transformatorgebouwtje. Daarom moet het kunstwerk verhuizen. Vanaf volgend jaar kunnen kinderen erbij spelen in Jeugdland.

Foto’s Floris Paalman

Zo’n twintig jaar geleden kreeg illustrator en wandschilder John Prop van stadsdeel Oost de opdracht om de ‘peperbus’ te beschilderen. De saaie transformatorzuil werd omgetoverd tot een vrolijke raket.

‘Omdat ik vond dat de vorm daarom vroeg, en rekening houdend met het tegenover gelegen kinderdagverblijf, besloot ik er een vrolijke raket van te maken’, legt kunstenaar John Propuit. ‘Met rood-witte vlakken, vier patrijspoorten en enkele details, zoals een alien die door een raampje kijkt. Vier metalen zijvleugeltjes en een spits maakten het plaatje af.’

Binnen een kunstproject waren op verschillende gevels in de straat kindernamen aangebracht. Daarom kreeg ook de raket een naam: Laika, naar het hondje dat in 1957 door de Sovjets in een Spoetnik naar de ruimte werd geschoten. Het ding werd in de buurt al gauw, en dat viel te verwachten, de ‘Kuifje-raket’ genoemd. De uitvoering deed John samen met zijn partner, beeldend kunstenaar Loes Diephuis.

Vanaf het nieuwe jaar is de raket in gebruik op Jeugdland. Het buitenspeelparadijs gaat het gebruiken bij de raket-workshops, waarbij kinderen raketten maken van lege plastic flessen en lanceren.

Check www.johnprop.nl

In 202 werd Laika opgeknapt.