Home Duurzaam Redderen met regenton

Redderen met regenton

0

Al jaren hebben we een regenton in de achtertuin. Het is een oud whiskyvat dat ik niet alleen mooi vind om te zien, het levert in deze tijden van klimaatverandering en toenemende droogte ook een nuttige en belangrijke watervoorraad.

Peter Hoogendijk

In Watergraafsmeer en omstreken zijn wij bepaald niet de enigen met een tuin, maar toch voel ik mij bijzonder bevoorrecht. We proberen er iets groens en kleurrijks van te maken, een prettige plek om in te vertoeven. Ook voor vogels, insecten en ander dierenspul.

Schaduwrijk en koel

We stoppen er veel tijd en werk in, maar het is een fijne bezigheid en we leren er ook veel van. Allemaal amateurisme natuurlijk, maar van de welwillende soort. We kijken wat werkt en wat niet, we leren van mislukkingen, we horen en lezen nog ‘s wat over exoten en inheemsen en we ontdekken allerlei verbanden tussen biodiversiteit, circulariteit, klimaat, droogte, hitte en energie. In de tuin zie je hoe de zaak ervoor staat.

Wat je niet in de hand hebt is de klimaatverandering

Met het regenwater uit de regenton houden we de tuin groen, schaduwrijk en koel. Vooral de potplanten hebben er baat bij. Voeg de zelfgemaakte compost toe uit ons eigen wormenhotelletje en Bob’s your uncle. Ik hou er wel van als je sommige zaken gewoon in eigen hand kunt houden. Regenwater, compost, plantjes, schaduw, koelte.

Overloop

Wat je niet in de hand hebt is de klimaatverandering met rap stijgende temperaturen en steeds langere droge periodes. We merkten het aan de regenton die we meer dan eens helemaal leeg hebben getapt. Zo ook afgelopen voorjaar. Er viel maar geen regen. We zagen het aan de stad en aan de tuin. En de regenton was leeg. Eindelijk zag ik op de weerapp dat er een flinke regenperiode aankwam. Hup, naar het tuincentrum en voor € 52,- kocht ik een plastic ton van 168 liter. Die heb ik in een hoekje gezet naast de krulwilg, een beetje verborgen in het groen en met een overloopslang gekoppeld aan het houten vat. Net op tijd. In de regenperiode (toch weer korter dan voorspeld) liepen beide tonnen vol. Wekenlang kon ik de plantenpotten begieteren. Fijn klusje, ’s avonds een kwartiertje heen en weer lopen en kijken hoe het er allemaal bijstaat.

Sproeiverboden

Inmiddels hebben we de tweede of derde hittegolf van dit jaar te pakken. Het nieuws staat bol van bosbranden en drooggevallen rivieren, met alle bijkomende hittestress, prijsstijgingen en sproeiverboden van dien. Alle records worden eerder verbroken dan verwacht. De verschillende crises (klimaat, stikstof, energie, biodiversiteit, inflatie, vermogensongelijkheid, diverse oorlogen, noem maar op) overlappen en versterken elkaar. Het is een complete klusterfuk. Intussen doen we wat we deden. We barbecueën aan blauwalgstrandjes, de vakantiefiles sukkelen langs bermbranden, Schiphol is overvol, Big Oil scoort megawinsten.

Schaduwmaker

We hebben ons geveltuintje uitgebreid. De voorkant van het huis staat op het zuiden en het wordt er geregeld snoeiheet. Met beplanting willen we schaduw creëren. We zijn drie jaar geleden begonnen met hop. Ik dacht dat een goede kandidaat was om de hittestress te bestrijden. Hop groeit snel, heeft veel blad en dus veel schaduw. Bovendien ruiken de groene bloemen (bellen) naar bier, gezellig en verfrissend. Maar tot nu toe is dat geen doorslaand succes. Misschien heeft de hop een paar jaar nodig. Ik heb intussen in het midden een druif geplant, maar die maakt ook geen haast, ondanks mijn geregelde ronde met de gieter. Ons strandparasolletje op het balkon doet voorlopig dienst als schaduwmaker. Binnen is het alweer flink opgewarmd, maar in de achtertuin is het nog goed te doen en er zit nog wat regen in de ton. We houden het weerbericht in de gaten, voorlopig blijft het droog.

Heb je opmerkingen of vragen over de aanschaf van een regenton? Stuur me een bericht peter@pbhoogendijk.nl.