Home IJburg ‘Forever young’ op het feest dat Valtifest heet

‘Forever young’ op het feest dat Valtifest heet

0

Voor het eerst sinds 2019 was er weer een Valtifest. En wat een feest was het! Geniet nog even na met het (foto)verslag van oost-online medewerker Oscar Smit.

Oscar Smit

Wat een heerlijk en bijzonder festival is Valtifest toch. Een gebeuren voor jong en oud, waarbij vooral de ouderen laten zien dat ze ‘forever young’ zijn. Ruim 80 procent van de bezoekers is verkleed of heeft zich uitgedost met het thema ‘Holy Shit’ in het achterhoofd.

Zo lopen er veel mensen met vleugeltjes en aureooltjes rond. Anderen hebben een monnikspij aan of zien er uit als priester. Verder natuurlijk veel toiletbrillen en toiletborstels, pus rollen wc-papier. De sfeer is goed en relaxt. De nauwelijks zichtbare security heeft het dan ook makkelijk.

Het terrein is niet groot en staat boordevol kleine tentjes plus een grote circustent, het hoofdpodium en de strandtent Kaap Amsterdam. Alles staat vlak bij elkaar zodat je overal muziek vandaan hoort komen. Gelukkig niet alleen maar techno.

Ik hoor Joost van Bellen een uitzinnige mix doen rond Fat Boy Slim en uit een kleinere tent klinken meezingversies van Abba en Oasis. Speedfreax is eigenlijk alleen een tentje met een klein podium. Hiervandaan laat de Engelsman EddIe Craig met zijn eigen MC het publiek voor het tentje uit zijn dak gaan met typische Londense UK Gargage.

Terwijl de zon ondergaat wordt het drukker op het terrein. In het donker geven de rookmachines het terrein weer een nieuwe dimensie. Dansers doen er een schepje bovenop.

Uit de hoofdtent klinkt techno. Kleinere attractie zoals de WaarzegSter sluiten al moe hun deuren of luifels. De eerste bezoekers lopen al het terrein af en worden opgeslokt door de duisternis en de rust van de IJdijk, want door de windrichting hoor je nauwelijks muziek buiten het terrein. Valtifest 2022 was een geslaagde editie!