Home Overzicht Referendum vraagt of je voor of tegen de nieuwe Hoofdgroenstructuur bent

Referendum vraagt of je voor of tegen de nieuwe Hoofdgroenstructuur bent

0
Paulina foto

 Op 6 juni is er, gelijktijdig met de verkiezingen voor het Europese parlement, het referendum over de Hoofdgroenstructuur van Amsterdam. Daarin is beschreven wat er allemaal wel en niet kan in de belangrijke groengebieden van Amsterdam. Op 6 juni kun je stemmen voor of tegen het voorgenomen besluit van de gemeenteraad om dit nieuwe plan vast te stellen. De uitslag van het referendum is overigens niet bindend.

In Amsterdam wonen steeds meer mensen. Daar zijn huizen voor nodig, winkels, scholen en kantoren. Maar steen alleen is niet genoeg. Amsterdammers hebben ook groen nodig. Groen is extreem belangrijk voor het welzijn van mens en dier. Amsterdam heeft al ruim twintig jaar een Hoofdgroenstructuur. Daarin staat wat de minimaal benodigde hoeveelheid groen is die Amsterdam wil beschermen om een leefbare en duurzame stad te zijn voor mens en dier.

Volgens de initiatiefnemers van het referendum beschermen de nieuwe plannen ons groen niet écht. Deze dreigen de stad verder te verstenen. Amsterdam stelt met het nieuwe beleidskader toekomstig en bestaand groen in de stad te beschermen en versterken. De normen in de nieuwe Hoofdgroenstructuur zijn echter niet meer dan dat. Alle afspraken rondom de minimale hoeveelheid groen per woning kunnen gemakkelijk terzijde worden geschoven wanneer de gemeente meent een betere bestemming voor de grond te vinden. De plannen zijn daardoor te ruim en te vaag en bieden te weinig garantie voor het groen. Met een groenverordening kunnen de afspraken wél worden vastgelegd. En wordt er niet langer groen afgeknabbeld – van wat al een minimum ís. Ook nieuwe en toekomstige wijken moeten voldoende groen bevatten. Maar ook de groennorm wordt in nieuwbouwwijken vaak niet gehaald.

De hoeveelheid openbaar groen is in Amsterdam de afgelopen vijf jaar met bijna 2 procent gedaald (qua oppervlak vergelijkbaar met 80 voetbalvelden). Amsterdam ziet het anders dan de initiatiefnemers: volgens de gemeente is er juist méér beschermd groen gekomen. Het komt door de rekenmethode van Amsterdam. Groene daken en groene gevels worden meegerekend, net als kunstgrasvelden, binnentuinen, weilanden, wandel- en fietspaden en zelfs water. Deze sjoemelmethode krikt de cijfers op, maar als bewoner heb je er niets aan. Kinderen kunnen niet spelen in groene gevels, binnentuinen en weilanden zijn niet openbaar, op kunstgrasvelden leven geen insecten en water en fietspaden zijn niet groen.

Wil je je meer verdiepen in de achterliggende informatie?
Op de website van de initiatiefnemers van het referendum
Op de website van de gemeente Amsterdam