Home Overzicht Rembrandt viert zijn verjaardag op straat

Rembrandt viert zijn verjaardag op straat

1

Het is Rembrandts 413ste verjaardag en dat wordt gevierd met een feest bij de kunstenaar in de straat: Rembrandt Art Festival, georganiseerd door museum Het Rembrandthuis samen met de ondernemers in de buurt. Zowel de Jodenbreestraat – waar Rembrandt bijna twintig jaar woonde – als de aangrenzende Sint Antoniesbreestraat worden in een kunstzinnig jasje gegoten.

Foto Arthur van Megen

Op het festival kun je zelf aan de slag in workshops of ontspannen rondstruinen langs kraampjes en kunstenaars die live aan het werk zullen zijn. Geen feestje zonder muziek: met een dj-bus en live jazz optredens geven we Rembrandts verjaardag een echte festivalsfeer.

Maak je eigen Rembrandt
Tijdens het Rembrandt Art Festival kun je in de huid van Rembrandt kruipen en zelf aan de slag. Voor de deur van het museum vinden doorlopend etsworkshops plaats, waarin je onder begeleiding van museumdocenten van stap tot stap een eigen ets maakt die vervolgens direct wordt gedrukt. Op het plein tegenover Het Rembrandthuis kun je je eigen schilderij maken, mede mogelijk gemaakt door Royal Talens.

Kunstenaars werken live in de Jodenbreestraat
Voor wie liever kunst kijkt dan maakt, is er ook genoeg te doen tijdens Rembrandt Art Festival. Zo komen de kunstenaars van Antiek Tattoo Gallery – tevens tatoeëerders – hun werk maken en tonen. Zij hebben een speciale band met Rembrandt; hun galerie zit op de Rozengracht, precies op de plek waar Rembrandt na zijn faillissement naartoe is verhuisd en tot zijn dood in 1669 heeft gewoond. En er is meer! De deelnemers van de landelijke kunstwedstrijd Rembrandt Leeft! zullen hun werk in de kraampjes in de straat laten zien en live kunst maken.

Activiteiten voor jong en oud
Activiteiten zijn er voor jong en oud tijdens het Rembrandt Art Festival. Een dj-bus, springkussen en speciale schminktafels voor kinderen geven Rembrandts verjaardag het gevoel van een festival. Maar ook de serieuzere kunstliefhebber kan zijn of haar hart ophalen. Een van de kraampjes wordt overgenomen door het team van Marcel Wanders, dat zijn bijzondere geïllustreerde boek Rijks, Masters of the Golden Age meeneemt. Wie nog meer de diepte in wil, kan in Het Rembrandthuis – na aanschaf van een entreeticket – terecht in de zomertentoonstelling Inspired by Rembrandt. 100 jaar verzamelen door het Rembrandthuis, waar werk getoond wordt van Rembrandt en kunstenaars die zich door hem hebben laten inspireren, zoals Ferdinand Bol, Pablo Piccasso, Aat Veldhoen, Glenn Brown en Marlene Dumas.

1 REACTIE