Home Overzicht Reuzentransformator voor uitbreiding elektriciteitsnet op z’n plek op Strandeiland gehesen

Reuzentransformator voor uitbreiding elektriciteitsnet op z’n plek op Strandeiland gehesen

0

Om de woningbouw op IJburg van stroom te kunnen voorzien en een deel van de andere elektriciteitsstations in de stad te ontlasten heeft netbeheerder Liander vandaag een reuzentransformator van 80 megavoltampere en 80.000 kilo weegt op zijn plek gehesen in het nieuwe verdeelstation IJburg op Strandeiland. De transformator heeft een vermogen vergelijkbaar met het stroomverbruik van ruim 30.000 moderne aardgasloze nieuwbouwwoningen. Liander verwacht het station in december 2022 in gebruik te nemen.

‘Het elektriciteitsverdeelstation op Strandeiland levert straks stroom voor heel IJburg en ontlast daarmee andere delen van de stad, zoals het bestaande elektriciteitsstation op de Hoogte Kadijk’, legt regiomanager Paul van Engelen van Liander uit. ‘Dat station krijgt dan weer meer ruimte voor de elektriciteitsvoorziening voor het centrum van Amsterdam. Het neerzetten van een elektriciteitsstation lijkt simpel, maar het is met een oppervlakte van een klein voetbalveld en veel inkomende en uitgaande kabels zowel boven als onder de grond een grote uitdaging.’

Duizend transformatorhuisjes en kilometers extra elektriciteitskabel

Naast de bouw van nieuwe en uitbreiding van bestaande elektriciteitsstations moet Liander tot 2030 ruim 1000 transformatorhuisjes in de stad plaatsen en vele kilometers extra elektriciteitskabel leggen om aan de vraag naar elektriciteit te kunnen voldoen. Dit is daarmee de grootste verbouwing die ons honderdjarig elektriciteitsnet ooit gekend heeft. En dat terwijl er een chronisch tekort is aan technici, materialen en ruimte.

Door de energietransitie, aanhoudende economische groei en digitalisering van de samenleving neemt de vraag naar stroom in Amsterdam snel toe. In 2050 is de vraag naar elektriciteit in Amsterdam drie- tot vierenhalf keer hoger dan nu, zo blijkt uit studies van Liander en de gemeente. Verduurzaming speelt daarbij een belangrijke rol: met onder andere elektrisch vervoer, warmtepompen voor woningen en elektrische boilers voor bedrijven.

Daarnaast hebben andere factoren in Amsterdam minstens zo’n grote impact op de vraag naar stroom: datacenters, economische ontwikkelingen en nieuwbouw van woningen. Door alle ontwikkelingen heeft net als in andere delen van Nederland ook in de hoofdstad het elektriciteitsnet op meerdere plaatsen zijn maximale capaciteit bereikt.

Om aan de groeiende vraag te kunnen voldoen, moet het elektriciteitsnetwerk in de hoofdstad de komende tien jaar worden verdubbeld. De netbeheerders Liander en TenneT bouwen tot 2035 29 nieuwe elektriciteitsstations in de stad en breiden 12 bestaande stations uit.