Home Overzicht Robot geeft startschot voor hub kunstmatige intelligentie op Science Park

Robot geeft startschot voor hub kunstmatige intelligentie op Science Park

0

Op het Science Park begint vrijdag de bouw van LAB 42, een internationale hub waar studenten onderzoekers en bedrijven innovatief onderzoek naar kunstmatige intelligentie en informatica gaan doen. Op het terrein ontstaat een uniek ecosysteem. Het is ontworpen om de interactie en samenwerking tussen studenten, onderzoekers en bedrijven te bevorderen.

LAB 42 is een werkplaats, loods, bibliotheek, laboratorium, club en kantoor in een. LAB staat hier ook voor broedplaats of laboratorium op het gebied van de informatiewetenschappen. Het getal 42 verwijst naar het antwoord op de ultieme vraag over het leven, het universum en het leven uit The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy van Douglas Adams. Joost Vos, architect bij Benthem Crouwel Architects is verantwoordelijk voor het ontwerp.

Het huidige onderwijsgebouw is te klein geworden voor de hele Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica (FNWI). Het nieuwe gebouw beschikt over horecavoorzieningen, onderwijsruimtes, collegezalen en vergaderruimtes. Op de derde verdieping komen kantoren voor mkb-bedrijven en loungeplekken. Op de bovenste verdiepingen komen kantoren en labs van onder meer het Innovation Center for Artificial Intelligence (ICAI), dat zich richt op de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie- technologie in samenwerking met bedrijfsleven, overheid en kennisinstellingen. De kennis die ontwikkeld wordt gedeeld met de samenleving.

Ook in het gebruik is het gebouw duurzaam: het wordt circulair gebouwd en is energieneutraal. Er komt een opvang voor regenwater om de toiletten mee door te spoelen, elektriciteit wordt opgewekt met zonnecollectoren en de serverruimtes worden slim gekoeld. Het frame van het gebouw bestaat uit een stalen skelet dat gedemonteerd kan worden, net als de vloerdelen, de scheidingswanden en de gevel. Er wordt bij de bouw zo veel mogelijk gebruik gemaakt van herbruikbare onderdelen.

Check campus.uva.nl