Omdat IJburg helemaal overgaat op het scheiden van gft (groente-, fruit-, etensresten en tuinafval) werden donderdag maaltijden bereid van groente en fruit dat anders in de gft-bak zou verdwijnen. Chef-kok Roberto Sleutelberg stond achter het fornuis in een tot keuken omgebouwde afvalcontainer, stadsdeelbestuurder Ivar Manuel trakteerde voorbijgangers op een maaltijd en een gft-aanrechtbakje.
De feestmaaltijden werden bereid in de Lumièrestraat, waar Janneke Verwey en Jeske Rutgers wonen. Zij zijn de initiatiefnemers van de petitie die eraan bijdroeg dat gft nu apart wordt ingezameld en opgehaald in IJburg. In 2017 gaven bewoners aan dat zij hun gft liever gescheiden weggooien. In 2018 gebeurde dat voor het eerst op Steigereiland. De rest van IJburg volgt nu.
Verwey besloot de petitie te starten nadat in 2017 de eerste wormenhotels naar IJburg kwamen en bleek dat veel bewoners hun groente en fruit van ander afval wilden scheiden. ‘In combinatie met de wormenhotels worden alle groenresten nu goed verwerkt en is IJburg steeds groener en meer circulair.’
Roberto Sleutelberg van Restaurant Rayleigh & Ramsay en Café Kobalt vindt het afval scheiden belangrijk. ‘Het beperken van gft-afval en duurzaamheid houden mij bezig. Groente of fruit met een beurs of rot plekje hoef je niet weg te gooien. Snij het plekje eraf en je kunt er nog heerlijk mee koken.’
Circulaire stad
Het apart inzamelen van gft is belangrijk om de lokale doelstellingen en de landelijke milieudoelstellingen te halen. Amsterdam wil in 2030 het gebruik van nieuwe grondstoffen halveren en in 2050 een volledig circulaire stad zijn. Momenteel scheiden ruim 18.000 inwoners hun gft-aval. Komende jaren kunnen steeds meer Amsterdammers hun gft apart inzamelen, waar nieuwe producten zoals brandstof en compost van worden gemaakt. Alles wordt 100 procent gerecycled.
Tot nu toe is IJburg het grootste gebied in Amsterdam waar groente-, fruit-, etensresten en tuinafval scheiden mogelijk is. Stadsdeelbestuurder Ivar Manuel is trots op alle IJburgers die zo bijdragen aan een beter milieu. ‘Veertig procent van het restafval in Amsterdam bestaat uit gft. Dat is gemiddeld 88 kilo per persoon. Als dat niet apart wordt ingezameld verdwijnt dit allemaal in de verbrandingsoven, terwijl het gerecycled kan worden tot nieuwe producten.’