Home Overzicht Samen thuis herdenken: Herinnering Verlicht

Samen thuis herdenken: Herinnering Verlicht

0
Foto Edwin Butter.

Een keer per jaar verandert De Nieuwe Ooster in een bijzondere plek van licht, aandacht en verwondering. Dit jaar geeft de begraafplaats een andere invulling aan deze lichtjesavond. Ook de gemeentelijke begraafplaats in Weesp en de begraafplaats Rustoord in Diemen haakt aan bij dit initiatief. Een bezoek aan de begraafplaatsen is op de avond van 2 november niet mogelijk.

Vanaf 2005 veranderen de gemeentelijke begraafplaatsen van Amsterdam een keer per in een bijzondere plek van licht, aandacht en verwondering. De eerste avond heette Allerzielen Allicht en werd vormgegeven en bedacht door beeldend kunstenaar Ida van der Lee op De Nieuwe Ooster. Vanaf 2006 organiseerde de begraafplaats de avond zelf, met hulp van alle medewerkers en heel veel vrijwilligers. Daar kwamen jaarlijks wel zesduizend nabestaanden op af.

Nieuwe rituelen ontstonden, soms geworteld in oude, zoals het Noemen van de Namen, Hemelpost, Witte Dichters en de drijvende lichtjes. De laatste jaren namen meer en meer mensen van verschillende culturele achtergronden deel aan de herdenking en werden nabestaanden aangemoedigd ook zelf een aandeel te leveren. Zo ontstonden eilandjes van licht en aandacht op de donkere begraafplaatsen. Het herdenkingspotjes project dat nu Amsterdam, Weesp en Diemen ingaat, komt hieruit voort.

De Nieuwe Ooster nodigt nabestaanden uit op 2 november de overledenen in het licht te zetten. Zij vraagt mensen om 18.00 uur een foto met lichtje voor het raam te plaatsen. Dit kan bijvoorbeeld door een glazen jampotje met daarin een foto van de overledene en een (led) lichtje neer te zetten. Op deze manier maken we samen de gezichten van de overledenen zichtbaar in de straten, op de pleinen en langs de grachten.

De begraafplaats is die avond een virtuele ontmoetingsplek van waaruit nabestaanden elkaar en ook een luisterend oor kunnen vinden. Via een speciale online radio-uitzending vanuit de aula  van De Nieuwe Ooster is er een bijzonder programma dat iedereen thuis live kan beluisteren via www.herinneringverlicht.nl. De uitzending duurt van 18.00 tot 21.00 uur en wordt gepresenteerd door Marjon Keller.