Home Overzicht 750 jaar Amsterdam zal in 2025 groots worden gevierd

750 jaar Amsterdam zal in 2025 groots worden gevierd

0
Bij het 700-jarig bestaan van Amsterdam in 1975, werd in het Gemeentearchief de oorkonde van graaf Floris de vijfde van Holland zien. De oorkonde verstrekte Amsterdam het tolprivilege en markeert daarmee het begin van Amsterdam als stad. | Foto Stadsarchief Amsterdam.

Vandaag is Amsterdam jarig zoals ieder jaar op 27 oktober. Maar deze verjaardag is door corona wel anders dan normaal. Alles wat de stad kenmerkt is tijdelijk ver te zoeken. Over vijf jaar – in  2025 – bestaat de stad Amsterdam 750 jaar. Dat zal zoals het er nu uitziet groots worden gevierd. De gemeente gaat onder andere speciale initiatieven en projecten op wijk- en buurtniveau stimuleren en subsidiëren.

Met zeven buurtfondsen van Mensen Maken Amsterdam krijgen alle Amsterdammers in 2025 in hun eigen buurten de kans om met goede initiatieven te komen. Het is nadrukkelijk de bedoeling dat deze infrastructuur ook de jaren na 2025 blijft voortbestaan. Een speciale stichting zal als loket dienst doen om plannen en ideeën te beoordelen, te matchen aan andere initiatieven en aan de hand van criteria en toetsing te co-financieren.

De gemeente heeft besloten het 750-jarig bestaan aan te grijpen als baken van hoop; als een markeringspunt van herstel en wederopbouw van de stad in de jaren die op de coronacrisis volgen. Voor de voorbereidingen voor het jubileum in de jaren 2021-2024 trekt de stad in totaal 12 miljoen euro uit.

In het jubileumjaar 2025 viert de stad in ieder geval een bijzondere tiende editie van SAIL en verwelkomt de stad mogelijk een speciale Amsterdamse editie van de Europese biënnale Manifesta. Daarnaast worden nalatenschappen gecreëerd met de (her)openingen van publieke Amsterdamse instellingen en gebouwen, zoals het Amsterdam Museum, de opening van Oba Next en de aanleg van een nieuw park. Ook (top)sport krijgt een plek in de plannen.