Home Kunst Schilderij Ferdinand Bol geschonken aan Het Rembrandthuis

Schilderij Ferdinand Bol geschonken aan Het Rembrandthuis

0
Ferdinand Bol, Herderin in een landschap, ca. 1641. Olieverf op doek, 96 x 86 cm. 

De nieuwste aanwinst van Museum Het Rembrandthuis is het schilderij Herderin in een landschap uit ca. 1641 gemaakt door Ferdinand Bol, een van Rembrandts beroemdste leerlingen. Het is een genereuze schenking van het echtpaar Hoogsteder om het museum te steunen tijdens de coronacrisis.

Net als zoveel musea en culturele instellingen in Nederland heeft Museum Het Rembrandthuis het zwaar door de coronacrisis. Om die reden heeft verzamelaar en kunsthandelaar Willem Jan Hoogsteder samen met zijn vrouw besloten om het museum op een bijzondere manier te steunen: met de schenking van een kunstwerk uit hun privécollectie.

Het schilderij Herderin in een landschap uit ca. 1641 is gemaakt door Ferdinand Bol, een van Rembrandts beroemdste leerlingen. Het werk is vanaf de heropening van het museum te zien in de Sael, de woon- en slaapkamer van Rembrandt, in Museum Het Rembrandthuis. In hetzelfde pand heeft Ferdinand Bol in de zeventiende eeuw les gehad van Rembrandt.

‘Sinds de coronacrisis hebben mijn vrouw en ik meer tijd voor reflectie’, vertelt Willem Jan Hoogsteder. ‘Als schenkers zijn we in staat om een museum te helpen door iets bijzonders toe te voegen aan de collectie. We wisten meteen dat we iets wilden doen voor Museum Het Rembrandthuis; de mate van kennerschap en de focus op onderzoek van het museum zijn erg stimulerend. Het museum is ook de perfecte plek voor dit werk van Ferdinand Bol, omdat de atelierpraktijk van Rembrandt hier centraal staat,  hoe hij zijn leerlingen opleidde en de uitwisseling van stijlen tussen meester en leerling. Herderin in een landschap is een vroeg werk van Ferdinand Bol, waarmee hij zijn oude leermeester wil overtreffen.’

Herderin in een landschap

Het schilderij van Ferdinand Bol toont een pastorale scène die zich afspeelt in het fictieve land Arcadië. Dit droomland vol herders en herderinnen werd al door de antieke dichters bezongen. In de vroege jaren 1640 was de arcadische thematiek zeer in trek, onder andere dankzij opvoeringen van pastorale toneelstukken. Onduidelijk is of dit schilderij verband houdt met een specifiek toneelstuk. Wie de vrouw in het schilderij voorstelt, is ook onbekend. In elk geval lijkt in dit schilderij sprake te zijn van een algemene boodschap: het droomland is hier afgezet tegen het verdorven hofleven, verbeeld door het paleis in de achtergrond.

De schenking Herderin in een landschap van Ferdinand Bol is vanaf de heropening van het museum samen met de zeventiende-eeuwse kopie Christus als hovenier te zien in de Sael, Rembrandts woon- en slaapkamer in Museum Het Rembrandthuis.