Een meisje wordt geïsoleerd opgevoed. Een buitenstaander komt op bezoek. Het meisje ontdekt seks en ontsnapt. Dat is (grosso modo) de samenvatting van Dogtooth, de film waarmee Yorgos Lanthimos in 2009 doorbrak. Het is ook het uitgangspunt van zijn nieuwste film, Poor Things. Deze bespreking bevat milde spoilers.

Hedwig van Driel | Schokkend Nieuws

Voorlopig nog te zien in Kriterion en Studio/K.

Het meisje hier heet Bella Baxter. We weten niet precies wat er met haar aan de hand is, behalve dat ze eruit ziet als Emma Stone maar praat en zich gedraagt als een peuter: kinderlijk amoreel, vrolijk gewelddadig en destructief, onbezorgd onzindelijk. Haar maker/vaderfiguur Godwin (Willem Dafoe) – ‘God’, voor haar, op meer dan één manier – haalt een van zijn studenten, Max McCandles (Ramy Youssef), in huis om op haar te passen en haar vooruitgang netjes bij te houden.

Het is een soort van Frankensteinverhaal, zal blijken. Al is het Godwin zelf, hier de Dr. Frankenstein, die fysiek meer op een tot leven gewekt samenraapsel van lichaamsdelen lijkt dan zijn schepsel. Hij blijkt in zijn jeugd onderworpen te zijn aan allerhande wrede experimenten. Hierdoor boert hij vreemde bubbels – zo is vanaf de eerste scène al duidelijk dat wetenschappelijke waarschijnlijkheid niet hoog op Lanthimos’ agenda stond. Door het barokke huis lopen nog allerlei andere vreemde schepsels: een hondkip, een varkenkip, een eendgeit en eendhond.

Lees verder op schokkendnieuws.nl

Filmmagazine Schokkend Nieuws is sinds 1992 dé autoriteit op het gebied van horror-, sciencefiction-, fantasy- en cultfilms. Geliefd en gelezen door genrefans, cinefielen én de filmpers. oost-online plaatst Schokkend Nieuws recensies van de films die in Oost te zien zijn.