GROND is een artistiek collectief opgericht om de culturele activiteiten in het pas opgeleverde gebouw Bajesdorp te beheren. Het pand gaat over een paar maanden open en ze hebben nog veel geld nodig. Op 9 maart is er een muzikaal benefiet in de OCCII. Oscar Smit, muziekspecialist van oostonline, fietste naar het voormalige Bijlmerbajes-terrein en ging op onderzoek uit.

Oscar Smit

Wie een tijd niet meer in de buurt van de voormalige Bijlmerbajes geweest zal daar nu voor een grote hoeveelheid verrassingen komen te staan. De manier om er te komen is ingewikkeld, vooral omdat de nieuwe tunnel vanaf de Spaklerweg, onder de spoor- en metrobaan nog steeds niet open is. Ter plekke is het één grote bouwactiviteit en een mengeling van gebouwen die al klaar zijn en nog in aanbouw staan.

Markant gebouw met houten muren wordt broedplaats

Veel is er ook verdwenen, waaronder het schitterende, pittoreske en lommerrijke Bajesdorpje. Op het terrein hiervan is een nieuw en bijzonder gebouw verschenen. Hierin komen binnen een paar maanden woningen en culturele activiteiten. Dit markante gebouw met zijn houten muren gaat een broedplaatsfunctie vervullen.

Om deze te beheren is een aantal jaar geleden het collectief GROND opgericht. Dit creatieve collectief bestaat uit onder andere muzikanten, kunstenaars, mensen die zich bezighouden met anders koken of met alternatieve manieren om voedsel te kweken. GROND beheert de publieke ruimte van dit bijzondere gebouw. Hierin zitten bijvoorbeeld een kleine concertzaal, ruimtes voor performances of workshops, veel ateliers, een kantine en een ernaast gelegen tuin. De opzet van GROND is een beetje te vergelijken met die van Splendor, een muzikaal centrum, in de Nieuwe Uilenburgerstraat, opgezet en beheerd door muzikanten.

Het muzikale deel van het gebouw wordt gevuld door muzikanten die zich vooral bezighouden met het componeren en spelen van elektronische muziek, zoals Fani Konstantinidou een geluidskunstenaar en componist van experimentele muziek. Of Ivo Bol, die onderdeel is Vinkepeezer, dat staat voor muziek maken met gevonden geluiden. Bij de opzet van het muziekcentrum moet gedacht worden aan het voormalige STEIM, het internationaal bekende centrum voor elektronische muziek opgezet door Michel Waisvisz (1949-2008). GROND hoopt met hun studio’s binnenkort ook zo’n rol te kunnen gaan spelen binnen de meer experimentele, elektronische muziek.

GROND hoop dat het gebouw Bajesdorp over een paar maanden open kan. Ze zijn nu druk bezig met de inrichting ervan. Om het gebouw draaiende te houden heeft GROND een aantal crowdfund-acties opgezet. Op zaterdag 9 maart is er een benefietavond in de OCCII (Amstelveenseweg). Een flink aantal GROND-muzikanten en perfomers zal dan optreden, waaronder de bovengenoemde Ivo Bol en Fani Konstantinidou maar ook bijvoorbeeld het sleazy listening-DJ collectief Quartier Moustache of performer Arthur Kneepkens.

Check occii.org | bajesdorp.nl