Sciencefiction heet het genre van de ideeën te zijn, op papier althans. Geldt dat ook voor sciencefictionfilms? Een paar maanden geleden merkte een Amerikaanse filmjournalist over Jean-Luc Godards heruitgegeven klassieker ALPHAVILLE (1965) op (in mijn vertaling): ‘zoals veel geweldige sciencefictionfilms is het meer een ervaring of een gevoel dan een coherente verzameling van filosofische of politieke ideeën.’

Julius Koetsier | Schokkend Nieuws

Te zien in Kriterion en Studio/K

Bertrand Bonello is een Franse regisseur, net als Godard. Zijn meest recente werkstuk, LA BÊTE (dat in Nederland uitkomt als THE BEAST, Franse filmtitels verkopen niet), is een soort sciencefictionfilm, net als ALPHAVILLE. En het is inderdaad een, laten we zeggen, ervaring, want coherent is de film nauwelijks te noemen. Maar of THE BEAST geweldig is? Met alle goede wil van de wereld, het antwoord is nee.

Bonello maakt het soort sciencefiction dat zich tien minuten in de toekomst afspeelt, in een verhevigde versie van het heden. Dat is het terrein van de Britse auteur J.G. Ballard en de laatste Bonello-film die in Nederland te zien was, NOCTURAMA uit 2016, had de thematiek en energie van Ballards boeken. Groep tieners (denk aan Ballards Running Wild) pleegt terroristische acties – uit verveling (denk aan Ballards Millennium People). De climax van de film is gesitueerd in een warenhuis (denk aan Ballards Kingdom Come).

Lees verder op schokkendnieuws.nl

Filmmagazine Schokkend Nieuws is sinds 1992 dé autoriteit op het gebied van horror-, sciencefiction-, fantasy- en cultfilms. Geliefd en gelezen door genrefans, cinefielen én de filmpers. oost-online plaatst Schokkend Nieuws recensies van de films die in Oost te zien zijn.