De tentoonstelling ‘Sex: Jewish Positions’ in het Joods Museum toont niet èèn maar een waaier aan manieren waarop je in het Jodendom naar seks en intimiteit kan kijken. De Joodse traditie was daarin ook in de oude tijd al verrassend veelzijdig. De Babylonische Rabbijnen stelden rond 600 BC de regels op, maar zoals bij alles in het Jodendom valt over de uitleg te discussiëren.
Anita Frank
De tentoonstelling toont voorwerpen en kunst, uit oude tijden of van recente datum die laten zien hoe hedendaagse Joden met de oude regels omgaan. Dat is soms met humor van bijvoorbeeld een Tik-Tok’er, maar even vaak vormen de beelden een protest tegen de plichten die met name de vrouw in de orthodoxe gemeenschap moet vervullen.
Veranderende Tijden
Over seks en intimiteit wordt binnen de Joodse gemeenschap verschillend gedacht. Homoseksualiteit, Genderfluïditeit de erotiek van het Chassidische leven, alles komt in deze expo aanbod. De basis zijn de Rabbinale teksten en traditionele Joodse voorwerpen, maar uit luidsprekers klinken hedendaagse opvattingen over Joodse sex die worden ondersteund door hedendaagse kunst, videobeelden en fotografie. Een foto uit de serie Orthodox Eros van fotograaf GLH, uit, Israël, 2010 toont een intieme blik op mannelijkheid en religie, de sensualiteit en erotiek van het chassidische leven.
Plicht en Plezier, is een van de hoopgevend thema’s in de tentoonstelling: Als beide partners seks willen, mag alles als er maar geen zaad wordt verspild. Tot welke fantasieën dit kan leiden is goed te zien in het vrolijke werk van de Israëlische kunstenares Noa Snir. Zij vertaalde episoden uit de Babylonische Talmoed in kleurrijke komische eigentijdse beelden waarin heel veel erotiek te ontdekken valt.
Het werk TumTUM van Gil Yefman (1979) mag je in de tentoonstelling zeker niet overslaan. Het verwijst naar een term die de vroege rabbijnen gebruikten voor gendervarianten. In zijn op een comicbook lijkende object heeft hij allerlei sensuele lichaamsdelen samengevoegd tot een grote zachte massa. Heerlijk om aan te raken met het verlangen erin te verdwijnen, waarmee hij lijkt te zeggen dat genderfluïditeit en ambiguïteit geen belemmering hoeven te vormen voor sex en intimiteit.
De tentoonstelling in het Joods museum is nog te zien tot 25 mei.