Home Dwars nieuws Senioren treffen elkaar in Oba Linnaeus

Senioren treffen elkaar in Oba Linnaeus

0

De senioren van ‘Wij Ouder Wijzer’, Hester en Marja, starten 16 september een gespreks- en ontdekkingsgroep in de Oba Linnaeusstraat, voor thuiswonende 55+ mensen. De reeks van acht bijeenkomsten is een keer in de veertien dagen op vrijdag van 10.30 tot 13.00 uur.

Arie van Tol | Foto Wij Ouder Wijzer

Het programma ‘Wij Ouder Wijzer’ draait al vijf jaar met succes in West en nu twee jaar in Oost. Het is een burgerinitiatief opgezet voor en door senioren. Uitgangspunt is de levenservaring en kennis van de deelnemers zelf. ‘Hoe ziet de kwaliteit van leven er voor jou uit?’ is de vraag die centraal staat.

‘Je herkent ervaringen, komt op ideeën, wordt nieuwsgierig naar oplossingen van anderen.’ ‘Leven is omgaan met veranderingen. Hoe blijf je lichamelijk en geestelijk fit? Hoe verblijf je veilig in je huis? Wat vind je belangrijk in de buurt? Hoe leer je omgaan met de digitalisering?’ Dat zijn vragen die in de bijeenkomsten aan de orde kunnen komen.

‘Gezamenlijk hebben we honderden jaren ervaring,’ zegt Hester, ‘dan wil je niet dat er iemand voor de groep staat die je vertelt hoe het moet. Daarom gaan we zelf op zoek naar de antwoorden op dit soort vragen.’

Zelflerende groep

Thema’s kunnen zijn: gezondheid, wonen, voeding en bewegen, sociale contacten, digitalisering, ritme en routine, tijdsbesteding, zingeving en zelf- en samenredzaamheid. ‘We gebruiken vaak de metafoor van een reis’, zegt Hester Smid, één van de senior groepsbegeleiders, ‘We gaan op reis langs verschillende onderwerpen, de groep bepaalt zelf hoe de reis eruit ziet. En je leert door te doen, samen weet je meer.’

De methode is ontwikkeld door de Hogeschool van Amsterdam en heet Gezond en Actief Ouder worden, een programma voor thuiswonende ouderen om aan hun gezondheid en welbevinden te werken. ‘Het is een zelflerende groep, geen cursus. Je leert door te doen. Je ontdekt veel, bijvoorbeeld dat hulp vaak heel dichtbij kan liggen.’

Er wordt niet alleen gepraat. Op de creativiteit en het handelen wordt ook soms een beroep gedaan. De groep kan na de reeks van acht bijeenkomsten zelfstandig verder gaan. Er zijn verschillende groepen met nieuwe activiteiten doorgegaan. De groepsbegeleiders bieden nog wat structuur, maar trekken zich geleidelijk terug.

Aanmelden

Geef je snel op, vol is vol. Aanmelden bij Hester Smid | 06 1239 9435 of Marja Peltenburg | 06 2840 0764.
Naast deelnemers is Wij Ouder Wijzer op zoek naar mensen die binnenkort groepsondersteuners voor WOW willen worden. Logisch is om dan eerst deel te nemen. Als je op termijn geïnteresseerd bent om groepsondersteuner te worden, laat dat weten bij de aanmelding.

Wij Ouder Wijzer

Een programma voor en door senioren
Wil je contact en ervaring uitwisselen met leeftijdsgenoten? Hoe kun je blijven doen wat je graag doet?
Op vrijdagochtend 10.30 -13.00 uur bij Oba Linnaeus, Linnaeusstraat 44 op 16 en 30 september, 14 en 28 oktober, 11 en 25 november, 9 en 23 december.