Sinan Kelebek groeide op in de Indische Buurt, nu is hij de drijvende kracht achter SK Coaching. Wat begon als een klein initiatief met vier jongeren op een overlastgevend plein op IJburg, groeide uit tot een professionele organisatie die in meerdere stadsdelen actief is. Met sport als middel verbindt hij jongeren, begeleidt hij hen richting een betere toekomst en brengt hij buurtbewoners dichter bij elkaar.

Arie Martijn Schenk

Op een avond, vijftien jaar geleden, stapte Sinan Kelebek een druk plein op IJburg. Een groep van tachtig jongeren vulde de ruimte, zoekend naar iets wat ze houvast kon bieden. Hij herkende gezichten uit zijn tijd als sportleraar op scholen en hij riep ze bij zich. Dat moment markeerde het begin van een missie: jongeren inzetten om elkaar te begeleiden en versterken.

Zijn passie voor sport leidde hem naar een carrière als sportdocent, onder andere in het speciaal onderwijs. Als zzp’er gaf hij lessen, tot een invalbeurt op IJburg hem in een andere richting stuurde. ‘Jongeren voelen zich vaak niet gehoord’, zegt Sinan. ‘Ze hebben iemand nodig die naast hen staat, niet iemand die ze vertelt wat ze fout doen.’ Hij betrok oud-leerlingen bij zijn aanpak en zag direct resultaat. Jongeren luisteren naar jongeren. Zo ontstonden rolmodellen binnen de wijk.

‘Grenzen aangeven, respect opbouwen en verantwoordelijkheid nemen. Dat groeide uit tot pijlers van zijn aanpak’, zegt een betrokken buurtbewoner uit IJburg. ‘Wij zijn blij wat hij hier allemaal neerzet.’

‘Wij leiden jongeren uit de wijk op. Ze zijn het rolmodel bij de organisatie van activiteiten in de wijk. Opgroeiende jeugd herkent zich makkelijker in begeleiders die uit dezelfde wijk komen. Zij hebben immers met dezelfde problemen te maken gehad’, vertelt Sinan.

SK Coaching groeide uit tot een organisatie die op meerdere locaties in Amsterdam actief is: IJburg, de Indische Buurt en Noord. De activiteiten variëren van wijkactiviteiten in opdracht van de gemeente tot naschoolse sportprogramma’s en pauzeactiviteiten op scholen. Het laagdrempelige karakter trekt jongeren tussen de acht en drieëntwintig jaar, en zorgt ervoor dat bewoners elkaar beter leren kennen.

Een bijzonder voorbeeld is het wekelijkse vrouwenvoetbal op maandagavond. ‘Waar buurtbewoonsters eerst klaagden over overlast, spelen ze nu samen met de jongeren op het plein’, licht Sinan toe. ‘Een van de deelneemsters, een HR-manager, helpt jongeren geregeld met hun cv’s en sollicitaties. Dit is de kracht van verbinding.’

Bij SK Coaching draait het niet alleen om sport. Jongeren leren omgaan met winst en verlies, samenwerken en doorzetten. ‘Als coach kun je veel betekenen’, vertelt Sinan. ‘Een wedstrijd fluit ik soms bewust onterecht om te kijken hoe ze reageren. Worden ze boos? Of zoeken ze een oplossing?’ Dit soort lessen vormen de basis voor hun verdere leven.’

Wat begon met sportactiviteiten, groeide uit tot een breder sociaal programma. Jongeren kloppen aan voor hulp bij stages, schulden of persoonlijke problemen. Sinan en zijn team bieden ondersteuning, verwijzen door naar specialisten en organiseren initiatieven zoals voedselpakketten en iftar-maaltijden.

Dankzij verlengde subsidies blijft SK Coaching doorgaan met z’n missie. Jongeren die opgroeien in de wijk krijgen de kans om zelf coach te worden via een jeugdsportbegeleiderscursus. ‘Ik wil hun horizon verbreden’, zegt Sinan. ‘Toen ik jong was, dacht ik dat er maar twee studierichtingen waren. Nu laat ik hen zien dat er zoveel meer mogelijk is.’