Home Overzicht Sissi’s Expo, bijzondere tijdelijke horecaplek bij de Amstel

Sissi’s Expo, bijzondere tijdelijke horecaplek bij de Amstel

0

Op de hoek van de Weesperzijde en de mr. Treublaan, zit in een voormalige schoolgebouw een unieke horecazaak: Sissi’s Expo. Overdag koffie en streetfood en ’s avonds kan er gedanst worden tussen de kunst of in de kelder naar een obscuur (punk)bandje gekeken worden. Helaas moet het pand gesloopt worden en loopt de vergunning officieel aan het begin van de zomer af. oost-online-verslaggever Oscar Smit nam een kijkje op deze bijzondere plek.

In het gemeentelijk bestemmingsplan Amstelstation-Amsteloever wordt de locatie van Sissi’s Expo aangeduid als Amstelvista. Het is de bedoeling dat er in de(nabije?) toekomst een breed gebouwencomplex komt, inclusief een woontoren van 78 meter.

Tot 2016 zat hier het Stelle College. Dat verhuisde naar IJburg en de school kwam leeg te staan. Dat was een geluk voor het Fons Vitae Lyceum uit Zuid. Toen in de zomer van 2017 hun dak afbrandde trokken ze er tijdelijk in. Dat duurde niet lang. In het begin van 2021 woonde er alleen een kraakwacht en had het (reclame)bureau Tosti Creative er zijn oog op laten vallen. Zij bedachten ooit het conceptcafé Huis Van Iemand Anders in de Pijp en hadden nu uitgesproken ideeën over de inrichting en exploitatie van de voormalige schoolaula. Als voorbeeld hiervoor namen ze de vele ondergronds barretjes in Wenen, waar overal kunst hangt en die bovendien erg laagdrempelig zijn.

Zo opende in juni 2021 Sissi’s Expo. Voor het restaurant in de aula heeft het team rond exploitatiemanager Danny Jacobsen flink op Marktplaats rondgestruind voor tafels, stoelen en ander meubilair. Enerzijds om een bepaalde sfeer te creëren en anderzijds om niet te veel geld te spenderen, de vergunning is tenslotte maar tijdelijk, tot 1 juli 2022.

De eerste maand liep het nog niet storm. Aan de buitenkant was nauwelijks te zien wat er binnen gebeurde, temeer daar het restaurant er rommelig uitzag en vaak leeg was. Want het was mooi weer en de klanten zaten vooral in de ruime biertuin.

Danny Jacobsen: ‘De mensen die de biertuin ontdekten waren verbaasd dat zoiets in Amsterdam bestond.

Toen het na een maand nog niet echt drukker werd, heb ik mijn uitgebreide vriendenkring aangesproken. Ik zette er verder af en toe Dj’s neer. Dat was een succes en zo begon langzamerhand iedereen over ons te praten. Omdat we niet echt aan marketing deden, waren het vooral avonden waar we onder vrienden waren.’

Nog steeds is het niet direct duidelijk wat voor een tent Sissi’s Expo precies is. Intussen is het wel langzaam een hotspot, voor met name jongeren, geworden. De marketing en informatie gaat vooral via Instagram. Jacobsen vindt dat wel een bepaalde charme hebben:’. Als je een nieuwsgierige ziel bent, wordt je beloond als je binnenkomt. En trouwens we hebben de laatste tijd regelmatig rijen voor de deur.’ Op woensdag tot en met zaterdag zijn er Dj’s te horen, die meestal draaien vanaf een ruime canapé, waarvoor een laag tafeltje staat met hun draaitafels. Zo houdt bijvoorbeeld iedere woensdag het Nederlands soul & funk platform Steppin Into Tomorrow kantoor in de zaal en komen de Dj’s ook uit hun midden.

Onder de aulazaal is een kleine kelderruimte waar regelmatig (punk)bandjes optreden. Tenslotte wordt binnenkort de voormalige gymzaal, boven de aula, in gebruik genomen. Verder is overal kunst te zien. Jacobsen: ‘Na etenstijd worden de meubels aan de kant geschoven en kunnen mensen tussen de kunst dansen. Iedere donderdag opent een nieuwe kunstenaar zijn of haar expositie. We werken samen met Kunst Voor Ons, een platform voor beginnende kunstenaars. Zij krijgen carte blanche om de zaal in te richten.’

Boven de ingang staat prominent de naam ‘Lokaal Lokaal’ op de voorgevel. Jacobsen vertelt dat dat de naam van het gebouw is. Hij vindt dat een beetje ongelukkig gekozen naam, het zorgt voor veel verwarring bij mensen die daarop willen googelen. Er wordt druk geprobeerd, bijvoorbeeld door posters op de ramen, duidelijk te maken dat de horecagelegenheid Sissi’s Expo heet. Op zondag zijn de deuren gesloten. ‘Mijn baas heeft gezegd dat zondag een rustdag is’, aldus Jacobsen. ‘Stiekem ben ik daar wel blij mee. Ik werk bijna iedere dag want er is veel te doen. Vooral omdat we nog steeds een personeelstekort hebben.’

In principe heeft Sissi’s Expo een vergunning tot 1 juli. Daarna wordt begonnen met de afbraak van het gebouw. Te hopen valt dat de sloop uitgesteld wordt en dat er nog een zomer lang genoten kan worden van deze unieke locatie met zijn grote biertuin. Voorlopig zijn er voldoende activiteiten gepland. Hou daarvoor hun instagram in de gaten.

Sissi’s Expo
  • 8 april Cassie6   Grondlegger eerste funk/soul/disco house evenementen in Amsterdam
  • 9 april Morning Star & Kunst Voor Ons   Live painting
  • 15 april Paasei Expo Party  Brouwerij ’t IJ
  • 16 april INI records take-over   Diverse exposities en live optredens
  • 18 april Platenbeurs   The Vinyl Countdown
  • 21 april Kunst Voor Ons 1   Year Anniversary Expo
  • 27 april Block Party   Koningsdag eest door hele gebouw