Home Overzicht Situatie coronavirus zorgelijk. Veiligheidsregio neemt extra maatregelen

Situatie coronavirus zorgelijk. Veiligheidsregio neemt extra maatregelen

0

De veiligheidsregio heeft extra maatregelen afgekondigd tegen het oplopend aantal besmettingen van het coronavirus in Amsterdam Amstelland. Ook het aantal ziekenhuisopnames neemt toe. Er is nu sprake van de categorie ‘zorgelijk’. De maatregelen gelden vanaf zondag 20 september om 18.00 uur.

Aanvullend op de maatregelen van de Rijksoverheid neemt de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland de komende tijd nog een extra aantal maatregelen. Zo worden publieke gebouwen zoals bibliotheken, stadsdeelkantoren en zwembaden op bepaalde tijdstippen op de dag alleen opengesteld voor ouderen en mensen met een minder goede gezondheid. Winkels en musea wordt gevraagd om dat ook te doen.

De coronapreventieteams van de GGD en de gemeente gaan preventiepakketten op maat verzorgen voor plekken waar veel besmettingen plaatsvinden, zoals scholen, horeca en studentenverenigingen. Ook gaan zij in gesprek met deze doelgroepen. Met extra communicatiecampagnes en-materialen wordt geprobeerd om onder meer jongeren, studenten en minder taalvaardigen beter te bereiken.

Op het lijstje van maatregelen staat bijvoorbeeld ook het instellen van eenrichtingsverkeer, het (tijdelijk) afsluiten van straten voor autoverkeer of het doseren bij de toegang als het echt te druk wordt. Om illegale feesten tegen te gaan worden parken ’s nachts gesloten.

De extra maatregelen van de Veiligheidsregio komen bovenop die van de Rijksoverheid. Bij horecagelegenheden gaat de deur om middernacht dicht. Dan gaat ook de muziek uit. Om 01.00 uur om iedereen vertrokken zijn. Ook komt er een verbod om je op te houden in gezelschappen van meer dan vijftig personen. Dit geldt zowel binnen als buiten. Demonstraties, religieuze bijeenkomsten, uitvaarten en dans- en theatervoorstellingen zijn daarvan uitgezonderd. Voor samenkomsten met meer dan vijftig personen geldt een meldplicht.  Locaties waar er sprake is van een doorstroom van bezoekers zoals winkel, musea en supermarkten is de meldplicht niet van toepassing.