Home Overzicht Sluisbuurt op Zeeburgereiland krijgt innovatief warmtesysteem

Sluisbuurt op Zeeburgereiland krijgt innovatief warmtesysteem

0

De gemeente gaat samen met Vattenfall in de Sluisbuurt investeren in een hybride Warmte Koude Opslag (WKO) en de infrastructuur die daarbij hoort. Daarmee wil de gemeente een eerste stap zetten op weg naar een collectief warmtesysteem in de Sluisbuurt. Oorspronkelijk werd voor de Sluisbuurt gekeken naar een warmtenet op hoge temperatuur, terwijl nieuwbouwwoningen ook heel goed met een lagere temperatuur verwarmd kunnen worden.

In de Sluisbuurt wil de joint-venture van de gemeente en Vattenfall een hybride systeem realiseren: een warmte- en koudeopslag (WKO) in combinatie met stadswarmte. Met een grote centrale warmtepomp wordt de bronwarmte uit de opslag opgewarmd tot de benodigde verwarmingstemperatuur. Het WKO systeem wordt aangevuld met ‘traditionele’ collectieve stadswarmte voor de verwarming van tapwater en bij een eventuele extra vraag naar warmte, bijvoorbeeld in koude perioden.

Het systeem gaat warmte leveren aan het eerste ‘energiecluster’ in de Sluisbuurt. Die bestaat uit ongeveer 1.700 woningen, waarvan ongeveer 780 studio’s voor jongeren- en studentenhuisvesting. Daarnaast komt hier rond de 35.000 m2 aan andere voorzieningen, zoals een supermarkt, scholen en bedrijfsruimten.

In de komende jaren wil WPW nog twee andere energieclusters in de Sluisbuurt realiseren om de hele nieuwe wijk van warmte en koude te voorzien.