Op 6 November 1945 opende filmtheater Kriterion aan de Roetersstraat haar deuren voor het publiek. Maar waar zij dat 75 jaar geleden deed met een galavoorstelling voor tweehonderd genodigden, blijft de 75ste verjaardag voorlopig beperkt tot hoogstens dertig stoelen per voorstelling en een café dat gesloten is.
Om het jubileum niet helemaal te laten verzuipen, viert het theater het op 6 en 7 november klein met een ingetogen filmprogramma van drie films. Eén als symbool voor de geschiedenis van Kriterion, één voor de idealen en één voor de autonomie. En een debat waarin de vraag centraal staat ‘Zijn de coronamaatregelen wel in proportie?’
Debat: zijn de coronamaatregelen in proportie?
Op de dag dat het 75-jarig jubileum zou worden gevierd, opent Kriterion de discussie over de coronacrisis met een debat. De afgelopen zeven maanden heeft onze samenleving ingrijpende maatregelen opgelegd gekregen, iets wat Nederland al decennia niet meer heeft meegemaakt. Horeca en culturele instellingen, waaronder Kriterion, zijn hierdoor hard getroffen.
Maar hoe groot zijn de gevolgen op sociaal- en economisch niveau? Hoe wegen die op tegen het beoogde effect van de beleidsvoering? Op de debatavond biedt Kriterion een podium voor experts uit relevante disciplines om op deze vragen te reflecteren. Dat zijn microbioloog Marc Bonten, filosoof Marli Huijer, ic-arts Diederik Gommers en Ira Helsloot. De proportionaliteit van de maatregelen staat tijdens het debat centraal: wegen de gevolgen van het beleid op tegen de schade die zij juist proberen te behoeden?
Hoe kijken de professoren terug op de afgelopen zeven maanden? Zijn de overheidsmaatregelen eerlijk en proportioneel geweest? Hoe valt het te rechtvaardigen dat de culturele sector het hardst wordt getroffen en waar grotere bedrijven haast lijken te profiteren van de crisis? En meer filosofisch: hoe hoog mag de prijs voor een gevoel van veiligheid zijn En wie bepaalt dat?
De vier experts vormen echter geen representatieve samenstelling van de samenleving. Daarom nodigt Kriterion ook mensen uit die vanuit hun positie mee kunnen praten om de discussie te verscherpen en deze zo breed mogelijk te laten reiken.