Home Overzicht Sobere herdenking afschaffing slavernij

Sobere herdenking afschaffing slavernij

0

De herdenking van de afschaffing van de slavernij op 1 juli krijgt een sober karakter. Het festival gaat niet door, de herdenking gaat in aangepaste vorm door. De excuses van de gemeente voor haar rol in de slavernij, die dit jaar verwacht werden, worden uitgesteld.

Burgemeester Halsema, minister van Engelshoven en voorzitter van het Landelijk Platform Slavernijverleden Barryl Biekman houden een toespraak en leggen kransen. NiNsee, die de herdenking organiseert, doet een beroep op mogelijke bezoekers om de plechtigheid thuis te volgen. Met de gemeente en de politie is overleg over de mogelijkheid bloemen te leggen bij het monument. Er worden geen hekken gebruikt om de mensen op afstand van elkaar te laten houden. De NPO doet rechtstreeks verslag.

Het besluit om excuses aan te bieden moet nog worden genomen. Het stadsbestuur wacht het resultaat af van het onderzoek dat het het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis doet naar het aandeel van Amsterdam in de Trans-Atlantische slavenhandel.

Het Keti Koti Festival is op zoek naar andere manieren om de herdenking van de afschaffing van de slavernij onder de aandacht te brengen. Mogelijk komt er een Keti Koti journaal op AT5.