Home Overzicht ‘Sokken zijn het hardst nodig, maar worden het minst gedoneerd’

‘Sokken zijn het hardst nodig, maar worden het minst gedoneerd’

0
De Amsterdamse kunstenaar Andrzje Owczarek ontwierp de Amsterdamse sok.

Samen met kunstenaars die dakloos zijn geweest, ontwerpt het sokkenmerk ‘Let’s do Goods’ sokken. Per verkocht paar doneert de organisatie een paar sokken. Sokken zijn het hardst nodig, maar worden het minst gedoneerd. Op 8 november wordt de Amsterdamse sok gelanceerd. Overal in Amsterdam komen sokken te hangen die je gewoon mee mag nemen, of weg mag geven.

In Nederland zijn 58.000 mensen afhankelijk van kledinginzameling. Door de huidige coronacrisis stijgt dat aantal. Het gaat niet alleen om de bekende dakloze op een bankje in het park, maar en groeiende groep alleenstaanden en gezinnen leeft in verborgen armoede. Zij hebben niet de mogelijkheid iets vanzelfsprekends als een paar sokken te kopen. Check de Javastraat en facebook op 8 november voor de plekken waar de sokken hangen.

De Amsterdamse sok.

De sokken, met als thema Bloemen uit Amsterdam, worden ontworpen door Andrzej Owczarek. Hij is geboren in Polen, maar woont in Amsterdam. Na een onstuimig leven werd hij cliënt van het Leger des Heils. Deze val noemt hij zijn terugkeer op aarde. Hij kreeg zijn leven op de rit en ontwikkelde zich tot kunstenaar.

De social start-up Let’s do Goods is begonnen in Tilburg. ‘De wereld een beetje mooier maken met sokken’, is hun missie. Dat doen ze door kunstenaars van de straat een podium te geven. Om de donatie een zo groot mogelijk impact te laten hebben, werkt Goods samen met lokale hulpverleningsinstanties en het Leger des Heils. Elke maand lanceert het sokkenmerk een design uit een andere stad. In november is Amsterdam aan de beurt. Utrecht, Breda en Groningen lanceren binnenkort hun sokkendesign.

Check letsdogoods.com