Home Overzicht Hulp van en voor de buurt: de Give&Get voorraadkast in de Bron

Hulp van en voor de buurt: de Give&Get voorraadkast in de Bron

0

Sinds de Coronapandemie ons dagelijks leven beheerst, zijn meer mensen aangewezen op hulpinstanties als de voedselbank om rond te komen, terwijl diezelfde instanties de vraag bijna niet meer aan lijken te kunnen. Armoede, zichtbare en onzichtbare, is steeds meer toegenomen. Tegelijk zijn er ook veel mensen die iets voor een ander willen en kunnen doen.

Houdbare producten kun je afleveren bij kerk De Bron op de hoek van de Hugo de Vrieslaan en de Middenweg. Bewoners die iets nodig hebben, kunnen deze producten daar ophalen. Dat is het idee achter de Give&Get voorraadkast.

Protestantse Kerk De Bron heeft daar wat op bedacht: wat als er een plek is waar buurtbewoners aan elkaar kunnen geven? Een plek van de buurt, voor de buurt. Zij bedachten de Give&Get voorraadkast, waar buurtbewoners die houdbare producten over hebben kunnen geven en bewoners die iets nodig hebben wat kunnen halen. Anoniem uiteraard.

‘Als kerk staan we midden in deze buurt’, stelt René Visser, predikant bij De Bron. ‘Als er dan mensen in de buurt in een moeilijke tijd als deze hulp nodig hebben, kunnen we niet niets doen. Samen met de buurt willen we hulp bieden voor ieder die dat nodig heeft.’

‘We merken dat er best veel mensen zijn die graag iets extra’s willen doen voor hun buurtbewoners, maar niet weten waar de nood precies zit’, vult Harda van Wageningen, initiatiefnemer van het idee, aan. ‘Met deze gezamenlijke voorraadkast hoef je daar niet naar op zoek te gaan. Samen zorgen we zo een beetje voor elkaar.’

Het initiatief van De Bron begint kleinschalig. De Bron zorgt er zelf voor dat er altijd een basisvoorraad in de kast aanwezig is, zodat mensen die iets nodig hebben altijd langs kunnen komen. Het is de bedoeling dat het initiatief uitgroeit tot iets dat door de buurt zelf in stand wordt gehouden. Waar dus net zo veel mensen iets komen brengen als halen. ‘Dat wordt nog spannend’, zegt René, ‘er is veel verborgen armoede en we weten niet precies hoe groot de vraag zal zijn. Daarom hopen we dat er veel mensen langskomen, zowel om te brengen als te halen.’ Mocht er eten overblijven, dan gaat dat naar de voedselbank of de sociale kruidenier. De Bron gooit niets weg.

De Bron is sinds de coronapandemie is uitgebroken elke woensdagavond van 19.30 tot 21.00 uur open voor mensen die een moment van stilte, rust en bezinning zoeken. Ook kun je er een kaarsje voor iemand aansteken. Het grote gebouw op de hoek van de Hugo de Vrieslaan en de Middenweg biedt veel ruimte en rust in een volle stad. Daar wordt dit initiatief nu aan toegevoegd en tussen 19.30 tot 21.00 uur is de Give & Get voorraadkast geopend voor het brengen en halen van houdbare producten.

Heb je iets te geven, of heb je iets nodig? Je kunt elke woensdagavond tussen 19.30 tot 21.00 uur langskomen bij De Bron op de Hugo de Vrieslaan 2. Voor informatie en vragen kun je mailen naar [email protected] of bellen met René Visser 06 5348 9239.