Home Dwars nieuws Sport, spel en rust midden in de Transvaalbuurt

Sport, spel en rust midden in de Transvaalbuurt

0

Het is één van die dagen in augustus met aangename temperaturen. De hitte is verdreven en voorspeld voor over enkele dagen. Op het Steve Bikoplein spelen wat kinderen. Enkele van hun moeders zitten op banken en praten met elkaar of kijken afwezig voor zich uit.

Arie van Tol | Foto Dineke Rizzoli

Het plein is groot en over de inrichting ervan is duidelijk nagedacht. De ommuring en de vele attributen – van speeltoestellen tot schaaktafels tot zitbanken – hebben sinds kort groene aanvulling gekregen. Een wens van de buurt.

Verreweg het meest opvallend is de kiosk: het dient als speelhuisje dat sport- en spelattributen uitleent. Bijna 20 jaar geleden is het al weer dat kinderen uit de buurt het gebouwtje onder leiding van kunstenares Carmen Vossen beplakten met mozaïeksteentjes.

Veranderingen van en op het plein zijn er regelmatig geweest. Het meest memorabel blijft de naamsverandering. Tot 1977 heette het plein Pretoriusplein – niet onlogisch, het ligt min of meer midden in de Pretoriusstraat -. Sinds dat jaar is de naam Steve Bikoplein. Steve Biko was een bekend strijder tegen de apartheid en stierf in de gevangenis onder verdachte omstandigheden.

Om het plein zijn meerdere gebouwen met bijzondere gevels. In een aantal panden op de begane grond zijn winkels of organisaties gevestigd. Zo zijn er Olives & More, Studio 13 (mindfulness), Scooter Oost, restaurant Pazzi Oost en Rodayna Wassalon (net niet plein, maar Pretoriusstraat). Op de hoek met de (noordelijke) Laing’s Nekstraat is sinds jaar en dag een vestiging van Dynamo. Een lange reeks aan welzijnsbestemmingen hebben de ruimtes gehad. De computerloods bijvoorbeeld was een begrip. En ook nu nog gebeurt er veel.

Vanaf september wordt in Biko wekelijks weer een groot aantal activiteiten georganiseerd www.dynamo-amsterdam.nl

Een paar panden van de hoek af gelegen heet het ook nog Biko. Daar gingen de activiteiten in de zomer gewoon door, dat wil zeggen: op woensdagmiddag. ‘Lovely Rita’ was de woordvoerder van een groepje buurtbewoners dat een spelletje aan het doen was of iets voor zichzelf. De term ‘buurtcirkel’ viel, en de naam HVO Querido. Laagdrempelige activiteiten voor mensen die ietwat ondersteuning goed kunnen gebruiken. En wie kan dat niet, zo op zijn tijd? Elke woensdag van 13.00 tot 15.00 uur in Biko.

Toch nog even terug in de tijd: het is alweer zeven jaar geleden dat Romeo en Julia het plein enkele dagen in bezit namen. De toneelspelers kwamen uit de buurt en de toeschouwers kwamen uit de buurt. Shakespeare mag wel weer eens naar de Transvaalbuurt terug komen, naar het Steve Bikoplein.

Pleinen

Het begin van een reeks artikelen waarin aandacht zal zijn voor verleden en heden van pleinen. Het verleden komt onder andere van Geheugen van Oost. op deze pagina het Steve Bikoplein in de Transvaalbuurt.