Met allerlei acties probeert de gemeente te voorkomen dat er wateroverlast ontstaat als het veel regent. Het komt steeds meer voor dat het riool het hemelwater niet aankan. Zo moeten blauw-groene daken het hemelwater reguleren. En er zijn acties om te bevorderen dat tegels uit tuinen verdwijnen. Maar waarom worden bijvoorbeeld binnentuinen volgebouwd, zijn siertegels niet aan te slepen en worden bomen gekapt?
Vorig jaar nog liet wethouder Marieke van Doorninck het Parool nog weten dat bij haar in Oost zes huizen tegelijkertijd werden uitgebouwd. ‘Een paar jaar geleden was dat onvoorstelbaar’, zei ze tegen de krant. Het gemeentebestuur zou met maatregelen komen na talloze protesten van omwonenden die klagen over overlast en veranderingen in hun buurt: tuinen verdwijnen en door de aanleg van kelders loopt het regenwater niet meer goed weg.
De klachten zijn er nog steeds. Een bewoner van de Middenweg in de Watergraafsmeer ziet dat er een toenemende tendens is om binnentuinen vol te bouwen met verlengde huiskamers en grote schuren. ‘Er is kennelijk geen vergunning meer nodig om in je tuin te bouwen, zegt zij. ‘Ook worden er excuses gezocht om bomen te kappen: het groen gaat meer en meer verdwijnen. Het resultaat: tuinen lopen onder water.’
De verleiding voor huiseigenaren is groot om door middel van een uitbouw in de tuin of met de aanleg van een kelder of een souterrain om meer ruimte te creëren. Dat levert namelijk een groter huis op, met de huidige huizenprijzen is elke vierkante meter extra ook kassa. Voor bouwen en slopen is vaak een omgevingsvergunning vereist. Ook voor het kappen van een boom is zo’n vergunning vaak nodig. Vooral huiseigenaren en beleggers vragen daarom met veel plezier een omgevingsvergunning aan. Aan de bedrijvigheid te merken wordt zo’n vergunning vaak verleend.
Dat groen in de stad belangrijk is, is een understatement. Groen is cruciaal voor een stad die bestand is tegen de toekomst. Het klimaat verandert, de zomers worden warmer en extreme regenbuien zetten de stad steeds vaker onder water. Extra groene gebieden in de stad bieden een oplossing voor de problemen die de groei van de stad en gevolgen van klimaatverandering met zich meebrengen. Naast dat groen de stad koel houdt en het water vasthoudt, ziet het er mooi uit en maakt het ons bovendien gelukkig. De vraag is, wat is belangrijker, een mooie rainproof stad of het uitbreiden van woonruimte?