Home Overzicht Eerste boten in juli naar nieuw nautisch kwartier van Zeeburgereiland

Eerste boten in juli naar nieuw nautisch kwartier van Zeeburgereiland

0

In de oksel van de op- en afrit naar de A10 op het Zeeburgereiland komt een nieuw nautisch kwartier dat Nautix Amsterdam gaat heten. De nieuwe jachthaven, die plaats zal bieden aan 250 boten, wordt in juli geopend. In 2023 moet Nautix, compleet met horecavoorzieningen, helemaal klaar zijn.

De nieuwe jachthaven van Holland Sport Boat Centre (HSBC) bevindt zich vlakbij de huidige plek. Een deel van de aanlegplaatsen wordt ingericht als e-harbour, wat inhoudt dat er elektrische boten snel kunnen worden opgeladen en er uitstootvrij kan worden gevaren.

Nautix is een initiatief van ondernemers Stéphane Cohnen en Jaap Schippers in combinatie met investeerder Successor. Stéphane Cohnen was eerder al in Amsterdam actief: zij was mede-initiator van George Marina, de jachthaven met horeca gelegen aan de Amstel. Jaap Schippers is de bedenker en eigenaar van E-Harbour, een keten van jachthavens bestemd voor elektrisch aangedreven boten.

Bij de huidige jachthaven is een tijdelijke jachthaven ingericht waar boten in afwachting van de nieuwe locatie aan kunnen leggen. Begin volgend jaar zal HSBC zich in Nautix vestigen met haar kantoor, showroom en werkplaats. Daarnaast is er plaats voor verschillende horeca ondernemingen. Zij krijgen een mooi uitzicht, over de nieuw te bouwen haven.

De verplaatsing van de jachthaven was noodzakelijk. Om het Zeeburgereiland te beschermen tegen het water van het IJmeer moest de dijk aan de zuidzijde van Zeeburgereiland worden versterkt tot een primaire waterkering. Hierdoor kon de jachthaven niet op de huidige locatie worden voortgezet en wordt deze nu dus verplaatst naar het westelijk deel van het eiland.