Home Overzicht Stadsbestuur bestaat straks uit drie maal drie wethouders

Stadsbestuur bestaat straks uit drie maal drie wethouders

0

Het nieuwe stadsbestuur bestaat straks uit negen wethouders. PvdA, GroenLinks en D66 leveren er drie. Marjolein Moorman (PvdA), Rutger Groot Wassink (GroenLinks) en Touria Meliani (GroenLinks) blijven deel uitmaken van het college. Vier nieuwe wethouders komen uit de gemeente en provinciale politiek. Hester van Buren is bestuurder van woningcorporatie Rochdale en Shula Rijxman was bestuurder bij de NPO.

Simone Kukenheim (D66) keert niet terug in het college. Dat is niet onverwacht, ze had al eerder laten weten te stoppen. Jakob Wedemeijer (SP) vertrekt omdat zijn partij bij de verkiezingen slechts 2 zetels heeft binnengehaald en daardoor niet in de coalitie zit. Niet duidelijk is waarom Marieke van Doorninck (GroenLinks) en Egbert de Vries (PvdA) stoppen als wethouder.

Ook in de stadsdelen vinden veranderingen plaats. In Oost vertrekt stadsdeelvoorzitter Maarten Poorter. Hij wordt burgemeester van de nieuwe gemeente Dijk en Waard. Eerder heeft Ivar Manuel laten weten na de lopende periode te stoppen als bestuurder van stadsdeel Oost. Of Rick Vermin deel blijft uitmaken van het bestuur van Oost is onduidelijk. Onbevestigde berichten geven de naam van Bert-Jan Vroege als kandidaat stadsdeelbestuurder.

De nieuwe wethouders moeten nog wel worden benoemd door de gemeenteraad, maar dat is meestal een formaliteit.

PvdA

De Partij van de Arbeid werd de grootste partij in de gemeenteraad met 9 van de 45 zetels. Eén wethouder van deze partij keert terug in het college.

Lijsttrekker Marjolein Moorman blijft wethouder. Ze houdt haar portefeuille Onderwijs en wordt daarnaast verantwoordelijk voor Armoede en Jeugdzorg.

PvdA-raadslid Sofyan Mbarki wordt wethouder Economische Zaken, Sport, MBO, Jongerenwerk, Aanpak Binnenstad. Hij heeft ander andere in het onderwijs gewerkt

Hester van Buren is nu nog voorzitter van de Raad van Bestuur van woningcorporatie Rochdale. Zij wordt wethouder Financiën, Personeel & Organisatie, Lucht en Zeehaven. Van Buren werkt twaalf jaar bij de woningcorporatie.

GroenLinks

GroenLinks werd met 8 van de 45 zetels de tweede fractie in de gemeenteraad. Twee wethouders keren terug.

Rutger Groot Wassink blijft wethouder. Hij krijgt de portefeuilles Sociale zaken, Opvang, Statushouders en Vluchtelingen, Volwasseneducatie en Inburgering, Gemeentelijk vastgoed, Bestuurlijk stelsel en coördinatie Democratisering, Masterplan Nieuw-West).

Touria Meliani blijft wethouder. Ze wordt verantwoordelijk voor Kunst en  Cultuur, Monumenten en Erfgoed, Evenementen, Diversiteit en Anti-Discriminatiebeleid.

Zita Pels is nu gedeputeerde van de provincie Noord-Holland. Ze krijgt de portefeuilles Duurzaamheid, Energietransitie en Circulair, Volkshuisvesting, Dierenwelzijn, Voedselstrategie, Afval en Reiniging.

D66

D66 werd na de verkiezingen de derde partij in de gemeenteraad. Niet een van de kandidaten is eerder wethouder geweest.

Shula Rijxman krijgt de portefeuilles Publieke gezondheid, Preventie en Maatschappelijke Ontwikkeling, ICT en Digitale Stad, Lokale Media, Deelnemingen. Ze was november vorig jaar bestuurder bij de NPO.

Reinier van Dantzig is fractievoorzitter van D66 in de gemeenteraad. Hij wordt wethouder Woningbouw, Grond en Ontwikkeling en Ruimtelijke Ordening.

Melanie van der Horst  is nu nog stadsdeelbestuurder in West. Zij wordt verantwoordelijk voor Verkeer, Vervoer en Luchtkwaliteit, Openbare Ruimte en Groen, Water, Aanpak Noord.