Home Overzicht Stadsdeel Oost coulant voor vandalen boomspiegeltuintjes

Stadsdeel Oost coulant voor vandalen boomspiegeltuintjes

0

Het is allemaal zo leuk vorig jaar: enthousiaste bewoners beginnen  een boomspiegeltuintje in de Van Swindendwarsstraat. Groen verzet tegen het steeds ophopende grofvuil bij de boom voor hun woningen, dat daar buiten de toegestane tijden wordt gedumpt. Iedereen blij, én niet onbelangrijk, het idee helpt. Het vuil op de stoep neemt af in hoeveelheid, het tuintje bij de boom ligt niet langer vol met afval.

De gemeente reageert positief op het initiatief, komt langs met een paar mensen met allemaal ingewikkelde functies en biedt de adoptie van een boomspiegeltuintje aan. Erg vriendelijk. Maar op dat moment weinig zinvol, het tuintje is al aangelegd. Volgend jaar dan maar. Het stadsdeels voornemen de vuilcontainer bij het boomspiegeltuintje te vervangen door een glas- en papierbak (en eventueel een groene afvalbak) valt minder goed bij de bewoners. De vuilcontainer is niet het probleem, wél het gedrag van de  vuilstorters. De container en het inzamelpunt van grofvuil naar vlakbij een schoolplein verplaatsen, verplaatst dus het probleem. Mensen die slecht ter been zijn, kunnen de afstand naar de beoogde plek voor de vuilcontainer niet overbruggen. Niets aan de hand volgens het stadsdeel. De bewoners van de Van Swindendwarsstraat en omgeving krijgen vanzelf informatie over de plannen en kunnen dan bezwaar maken. Helaas ontvangen veel mensen helemaal niets, waardoor ze te laat aan  de bel trekken. Het stadsdeel, doorgaans geen organisatie die uitblinkt in snelheid en efficiëntie, is plots erg op de klok. Een dag te laat ingediende bezwaren – bezorgde bewoners hadden van lieverlee zelf  iedereen op de hoogte gesteld – kunnen niet in behandeling worden genomen. Een gotspe. Om op iets te kunnen reageren moet wél iets worden ontvangen.

De maanden strijken voorbij. Het tuintje bloeit en groeit. De ingezaaide afrikaantjes houden het zelfs tot eind december vol. De weken daarna dumpen mensen afgedankte kerstboompjes, soms met wortel. Die kunnen mooi de afrikaantjes vervangen tot de adoptie van het boomspiegeltuintje in de lente. Zou je denken. De boompjes staan nog geen week, worden dan uit de grond gerukt door een vernielzuchtige proleet van de gemeentereiniging die niets te maken heeft met het bezwaar dat een bewoner maakt.

Het dagelijks bestuur in Oost (in dit geval Groen Links) is ook niet blij met de gang van zaken en belooft herstel van het tuintje. Een medewerker van het stadsdeel bevestigt dit. Én zegt belerend dat er absoluut geen boompjes in boomspiegeltuintjes mogen worden geplaatst, dat zou slecht zijn voor de grote bomen. Waar of niet, het beleid is in elk geval duidelijk.

Cultureel Centrum Jungle zal de boomspiegeltuin in opdracht van de gemeente herstellen en adviseert daarmee tot het voorjaar te wachten. Ook duidelijk. En logisch. Om het boomspiegeltuintje tot die tijd toch iets te laten lijken, maken ze alvast een hekwerkje van gevlochten wilgentakjes. De aarde wordt bedekt met houtsnippers. Dit initiatief heeft een iets langer leven voordat de grijpers van de grofvuildienst  het hekwerkje (en de bestrating) vernielen. De bediener van de grijpers kondigt alvast aan het hekwerkje nog veel vaker te zullen slopen. Een echte vakman. Het moet gezegd, aan de belangen van de bewoners gaan ze voorbij, in dit geval stelt de gemeente  zich wel collegiaal op. De arme mannen van het grofvuil staan onder grote druk. Zoveel dat ze absoluut geen tijd hebben een kastje of dozen een paar centimeter opzij te schuiven, zodat hun grijpers minder ‘bijvangst’ hebben. Niets aan te doen.

Het voorjaar valt, het tuintje wordt door Jungle in ere hersteld en ziet er prachtig uit tot de grijper het vlechtwerk van de wilgentakken opnieuw vernielt en daarbij een hoekpaal meeneemt. Kennelijk neemt het stadsdeel  dat voor lief. Op een e-mail aan het dagelijks bestuur wordt niet gereageerd. Het blijft ook stil na twee apps met foto’s van de schade. Jungle heeft –terecht- al aangeven geen energie meer in het boomspiegeltuintje op de Van Swindendwarsstraat te steken zolang die steeds wordt vernield. Bewoners willen eerst garanties voordat ze nog geld uitgeven aan plantjes voor het boomspiegelgebied. Het zo graag met groene ideeën flirtende stadsdeel heeft misschien een identiteitscrisis, waardoor het nu stil blijft van hun kant en zij vasthouden aan de grijper van hun grofvuildienst.

Naam van de schrijver bij de redactie bekend