Het Bredewegfestival, dat ieder jaar op Koningsdag in Watergraafsmeer plaatsvindt, had door gestegen kosten moeite om het budget voor dit jaar rond te krijgen. Op initiatief van PvdA, D66 en GroenLinks maakt de stadsdeelcommissie Oost nu eenmalig 27.000 euro vrij, zodat het festival in ieder geval dit jaar door kan gaan.

Dinsdag werd in de stadsdeelcommissie Oost het Bestedingsplan gebiedsgerichte opgaven besproken. Hiermee wordt geld verdeeld over kleinschalige projecten in Oost, zoals initiatieven voor participatie, vergroening en cultuur. In totaal wordt hiervoor ieder kalenderjaar 645.000 euro gereserveerd.

Festival is belangrijke traditie in Oost en een grote publiekstrekker

De organisatie van het Bredewegfestival heeft een paar weken geleden aan de bel getrokken over stijgende kosten, voor onder andere de beveiliging, vergunning en verkeersregelaars. Omdat dit de doorgang van het festival in gevaar brengt, maakt de stadsdeelcommissie hier eenmalig geld voor vrij. Het festival is immers uitgegroeid tot een belangrijke traditie in Oost en een grote publiekstrekker.

Voor de komende jaren moet het festival op zoek naar een structurele oplossing voor het financiële tekort. De steun voor het Bredewegfestival betekent dat een ander project uit het bestedingsplan met een jaar wordt uitgesteld. In dit geval is ervoor gekozen om het opknappen van de tegeltableaus in Park de Meer een jaar uit te stellen.

‘We gaan voor 2025 en daarna op zoek naar een structurele oplossing’. Sanne Zwinkels.

Sanne Zwinkels, voorzitter van het Bredewegfestival, is blij dat het festival dit jaar door kan gaan: ‘Ondanks dat we alles met vrijwilligers uit de buurt organiseren en kosten zo laag mogelijk houden, kregen we het financiële plaatje niet meer rond. Dankzij de bijdrage van de stadsdeelcommissie kan het festival ook in 2024 gewoon weer doorgaan. Daar zijn we ontzettend blij mee! We gaan voor 2025 en daarna op zoek naar een structurele oplossing.’

Ook bijdrage uit gemeentelijk Evenementenfonds

Het Bredewegfestival krijgt, naast het bedrag uit het bestedingsplan gebiedsgerichte opgaven van de stadsdeelcommissie, ook een bijdrage uit het Evenementenfonds van de gemeente voor grote evenementen in Amsterdam. Uit het totale budget van bijna 1,4 miljoen euro dat de gemeente voor dit jaar is beschikbaar heeft, is 49.978 euro beschikbaar voor het festival in de Watergraafsmeer. Dat heeft B en W gisteren besloten. Het Bredewegfestival is een van de elf grote evenementen die een bijdrage hebben gekregen uit het Evenementenfonds 2024.