Home Overzicht Stadsdeelcommissie Oost stemt voor wegblijven Martin Bosma bij herdenking slavernijverleden

Stadsdeelcommissie Oost stemt voor wegblijven Martin Bosma bij herdenking slavernijverleden

0

In de vergadering van de stadsdeelcommissie op 25 juni waren er voor- en tegenstanders van de komst van Tweede Kamervoorzitter en PVV-lid Martin Bosma bij de herdenking slavernijverleden op 1 juli in het Oosterpark. ‘Formeel gaan we daar niet over’, zei stadsdeelvoorzitter Carolien de Heer in haar eerste reactie. Daar was een meerderheid het niet mee eens. ‘Wij moeten ons namens de gemeenschap in Oost uitspreken’, zei SP-lid Mark van Dongen. ‘Emoties zijn belangrijker dan de formele gedachtegang.’ De commissie adviseerde het bestuur zich krachtig uit te spreken tegen de komst.

Jeanine Reuver

Na het initiatiefvoorstel van commissielid Anissa Amraoui van Denk om Martin Bosma te weren bij de herdenking hield inspreker Marianella Leito een krachtig pleidooi vanuit de zwarte gemeenschap in Oost. ‘Het is respectloos wanneer juist hij een krans legt’, zei ze. ‘Hij heeft zich in het verleden racistisch uitgelaten. Wij willen dat het stadsdeel een statement maakt. Of Bosma moet zich terugtrekken of de Tweede Kamer moet een vervanger sturen. Als Bosma nu excuses zou maken, zou dat ongeloofwaardig zijn.’

De reacties van de commissieleden erkenden de emotionele oproep, maar er waren ook kanttekeningen. Ninsee, de organisatie van de herdenking, heeft formeel gehandeld door de Tweede Kamervoorzitter uit te nodigen, aldus VVD-lid Marie Jose Kleene. ‘Bosma is nou eenmaal gekozen door de leden van de Tweede Kamer.’ Ook stadsdeelvoorzitter Carolien de Heer hield zich aan het formele standpunt. Zij volgt daarin burgemeester Halsema die aangegeven had dat Amsterdam Bosma niet zou weigeren.

Als uitzondering op de regel liet commissievoorzitter Pieter de Zwart, de inspreekster nog een tweede keer aan het woord. ‘Niet op die dag’, zei ze naar aanleiding van de opmerking dat Bosma ‘het maar eens moest voelen’. De meerderheid van de commissie stemde voor een krachtig statement rond de komst van Bosma. ‘Er is een tijd voor debat en er is een tijd voor herdenking’, aldus Groen Links-lid Merel Talbi. De stadsdeelvoorzitter nam het advies over en beloofde richting Halsema zich uit te spreken.