De nieuwste game, onze kleding, de fiets, trein of tram die ons van A naar B brengt… Alles om ons heen dat door mensen is gemaakt, is techniek. Het is zo vanzelfsprekend dat we het bijna niet meer zien. Maar welke technologische ontwikkelingen zitten er verstopt in je smartphone? En hoe komt een fiets eigenlijk in beweging? Wat is er allemaal nodig om T-shirts duurzaam te produceren? Ontdek het vanaf 5 juli in de nieuwe familietentoonstelling Technium bij Nemo.

Op de vernieuwde verdieping Technium van Nemo ontrafelen bezoekers de techniek om hen heen en ervaren ze hoe we technologie ontwerpen, maken en gebruiken om de wereld om ons heen te veranderen. Nemo wil meegeven dat technologie overal is en dat we niet zonder kunnen. Maar vooral dat het aan de mens zelf is hoe techniek en technologie ingezet wordt, bijvoorbeeld voor een gezondere en meer duurzame wereld. Daarom is er ook aandacht voor de invloed van de mens en de effecten van technologiegebruik zoals uitputting van natuurlijke bronnen en productie van afval. En zien bezoekers hoe ontwerpers en engineers nieuwe technologische oplossingen ontwikkelen.

Een van de pronkstukken van Technium is de imposante Fabriek van maar liefst acht meter hoog. Hierin laten bezoekers tennisballen een parcours afleggen met machines en uitvindingen als de schroef van Archimedes, een springveer, combinatietandwielen, een spiraallift en een draaimolen. 

‘Technologie is werkelijk overal’, zegt Géke Roelink, directeur van Nemo. ‘Maar wat betekent dat eigenlijk voor de mens? En voor de wereld? Met deze nieuwe tentoonstelling tonen we bezoekers de relatie tussen mens en technologie. We laten ze de wereld om hen heen op een andere manier ontdekken.’

In herkenbare elementen als een fabriek, een kledingwinkel, een garage en een bouwplaats ontdekken bezoekers de technologie uit het dagelijks leven. Je kunt bijvoorbeeld een schoonmaakrobot programmeren, ontdekken hoe ze een ontwerp voor een fiets tot een goed eindproduct maken en een stad tot leven brengen door de juiste energiebronnen in te zetten.