Home Overzicht Stadsdeelvoorzitter Maarten Poorter vertrekt en wordt burgemeester in Dijk en Waard

Stadsdeelvoorzitter Maarten Poorter vertrekt en wordt burgemeester in Dijk en Waard

0

Stadsdeelvoorzitter Maarten Poorter (PvdA) wordt voorgedragen als burgmeester in de nieuwe gemeente Dijk en Waard. Dat heeft de gemeenteraad van deze fusiegemeente bekendgemaakt. Zijn vertrek zal een verlies zijn voor stadsdeel Oost waarvan hij sinds 2018 voorzitter is. Eerder heeft Ivar Manuel laten weten geen nieuwe termijn als stadsdeelbestuurder te ambiëren.

Maarten Poorter (43) was een van de tien kandidaten voor het burgemeesterschap van de gemeente Dijk en Waard, die ontstond op 1 januari 2022 na een fusie van de gemeenten Heerhugowaard en Langedijk. De gemeente telt bijna 88.000 inwoners.

Maarten Poorter wordt ter goedkeuring voorgedragen aan de minister van Binnenlandse Zaken en de Koning. Meestal is dat een formaliteit. Daarna wordt de benoeming nog besproken in de Ministerraad omdat de gemeente meer dan 50.000 inwoners telt. Als die akkoord is wordt Maarten Poorter op 13 juli beëdigd door de Commissaris van de Koning. Nu is Peter Rehwinkel nog waarnemend burgemeester.

Maarten Poorter was tussen 2010 en 2018 lid van de gemeenteraad van Amsterdam. Ook was hij in die periode een tijd lid van de stadsregioraad Amsterdam. Vanaf 2018 was hij voorzitter van stadsdeel Oost.